9 Ιανουάριος 2017, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2017, 11:29

Στέγνωσε από τουρίστες η Κωνσταντινούπολη

  • Στέγνωσε από τουρίστες η Κωνσταντινούπολη
    (Φωτ.: Ozan Kose / AFP)

Οι συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις, η επανέναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων αλλά και οι διάφορες απειλές για αιματοκύλισμα της Τουρκίας, φόβισαν τους τουρίστες που επέλεξαν να μείνουν μακριά από την Κωνσταντινούπολη τη χρονιά που πέρασε. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, που επικαλείται η εφημερίδα Hürriyet, ο αριθμός των ξένων τουριστών που έφτασε στην Πόλη μειώθηκε κατά 26% σε 9,2 εκατομμύρια, για πρώτη φορά από το 2000.

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη βουτιά μάλιστα ήταν ο Ιούνιος, δηλαδή πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα, η πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών έφτασε στο 35,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη –πρώτο σε προτίμηση προορισμό όσων επισκέπτονται την Τουρκία– 4,45 εκατομμύρια ξένοι, ενώ το δεύτερο 4,76 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία από τα δύο αεροδρόμια της πόλης και από τα λιμάνια.


(Φωτ.: Flickr / Osman Tobuloglou)

Και ενώ οι αφίξεις από αέρος μειώθηκαν κατά 23% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, οι αφίξεις διά θαλάσσης έκαναν βουτιά κατά 89%.

Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τις αφίξεις από Ηνωμένες Πολιτείες, Ιράκ και Ρωσία.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Κωνσταντινούπολη ήταν μειωμένος κατά 43,2% σε σύγκριση με το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ιρακινούς τουρίστες ήταν 43,1% και για τους Ρώσους 39,2%. Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, το 2016, προέρχονταν από την Ευρώπη (3,9 εκατ. αφίξεις) και τη Μέση Ανατολή (2,3 εκατ.). Ακολούθησαν η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια Αμερική, η Λατινική Αμερική και η Ωκεανία.