9 Ιανουάριος 2017, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2017, 09:51

Πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και καταιγίδες

  • Πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και καταιγίδες
    Χιονισμένο τοπίο δίπλα στη θάλασσα στα παράλια της Λάρισας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Σκυλλάκος)

Έως και την Τετάρτη αναμένεται να... παγώνουμε από τον χιονιά, αφού η κακοκαιρία θα επιμένει για τουλάχιστον ακόμα δυο μέρες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επισημαίνει πως το πολικό ψύχος θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση όχι μόνο σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες.

Αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική χώρα, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν. Στην νότια Ελλάδα αναμένονται καταιγίδες, ιδίως την νύχτα. Η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με κατά τόπους ισχυρό παγετό και στα βόρεια ολικό, που σημαίνει πως καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου το θερμόμετρο δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά, στην Μακεδονία ο υδράργυρος κυμαίνεται από τους -12 έως -1 βαθμό, με την επισήμανση πως οι τιμές αυτές ειδικά για την Δυτική Μακεδονία, την Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα, θα είναι 5 έως 7 βαθμούς χαμηλότερες! 


Αρχαία Κόρινθος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Ανάλογη είναι η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη, με τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά της χώρας, ενώ στα νότια προβλέπονται καταιγίδες. Παράλληλα θα πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι, έως και 8 μποφόρ στο Αιγαίο, που σταδιακά θα στραφούν σε δυτικοί και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει λίγο, όμως και πάλι στα ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι ισχυρός και στα βόρεια ολικός.

Οι χιονοπτώσεις παραμένουν στην πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη, οπότε όμως αναμένεται να εξασθενίσουν. Συννεφιά θα επικρατεί στα κεντρικά και τα βόρεια, εκεί όπου αναμένεται να χιονίσει, ενώ βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για τις παραθαλάσσιες περιοχές. Φαίνεται πως την Τετάρτη θα περιοριστεί και ο παγετός, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει πάνω από το μηδέν ακόμα και για τα βόρεια της χώρας.