9 Ιανουάριος 2017, 08:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2017, 08:50

Ο Τσίπρας συναντά πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό

  • Ο Τσίπρας συναντά πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΝΔ / STR)

Στη πιο κρίσιμη φάση από το 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν εισέρχεται το Κυπριακό, με την έναρξη των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί στην Γενεύη, ως συνέχεια στο αδιέξοδο των συζητήσεων στο Μον Πελερέν της Ελβετίας. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις προηγήθηκαν και συνεχίζονται σε Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σε διαδοχικές συναντήσεις τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής.

Ο πρωθυπουργός που συνομίλησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Κυριάκο Μητσοτάκη (10:00), Φώφη Γεννηματά (12:00 ), Δημήτρη Κουτσούμπα (14:00), Σταύρο Θεοδωράκη (17:00), Βασίλη Λεβέντη (19:30) και Πάνο Καμμένο (20:30), ενώ την Τρίτη θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η τουρκική πλευρά», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα το τοπίο στη Διεθνή (Πενταμερή) Διάσκεψη, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, παραμένει θολό σε σχέση με το ποιοι θα παρευρεθούν πέραν αυτών και με το αν θα υπάρξει τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος που μέχρι τώρα σχεδόν εκβίαζε την παρουσία του, εμφανίζεται «διστακτικός», καθώς τα τρομοκρατικά κτυπήματα έχουν αποδυναμώσει την εικόνα που επιθυμούσε να παρουσιάσει στη Γενεύη. Πολλές επιφυλάξεις αιωρούνται για το αν η Τουρκία, μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να εγγυηθεί την ασφάλεια τρίτου κράτους. Για τα θέματα αυτά, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Την ίδια ώρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει να προκαλεί, απορρίπτοντας συμμέτοχη του Νίκου Αναστασιάδη στις συνομιλίες με τη διπλή ιδιότητα του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλες δηλώσεις του χαρακτήρισε «σημαντική για τους Τουρκοκύπριους την εκ περιτροπής προεδρία».