8 Ιανουάριος 2017, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2017, 20:04

Αναστασιάδης: Θέλουμε την Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

  • Αναστασιάδης: Θέλουμε την Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις
    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα των θέσεών του υποστηρίζοντας ότι θέλει μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Σε ερώτηση αν ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε στην επιστολή  του, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς.

»Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε».

Επίσης ο Κύπριος ηγέτης  εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν, ίσως να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».