8 Ιανουάριος 2017, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2017, 16:07

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα τους προσδιορισμούς «Έλλην», «Ρωμηός», «Γραικός»

  • Επιστημονικό συνέδριο με θέμα τους προσδιορισμούς «Έλλην», «Ρωμηός», «Γραικός»

Το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «"Ελλην", "Ρωμηός", "Γραικός": Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες».

Το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 19-21 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποτελεί την κεντρική επιστημονική εκδήλωση του επετειακού εορτασμού κατά τον Ιανουάριο του 2017.

Όπως αναφέρει η επιστημονική επιτροπή, οι ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, καθώς και η ανάδυση νέων κοινωνικών και πολιτισμικών φαινομένων, που χαρακτήρισαν τις τελευταίες δεκαετίες, συνοδεύτηκαν από ζωηρό αναστοχασμό σε ζητήματα ταυτοτήτων.

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και η σχετική έρευνα που ακολούθησε, «εμπλούτισε τις γνώσεις μας, εκλέπτυνε την ιστορική μας ματιά, συνέβαλε σε νέες κριτικές προσεγγίσεις, διευρύνοντας τον προβληματισμό μας αναφορικά με τις ιστορικές διαδρομές των εννοιών που χρησιμοποιήθηκαν ως συλλογικοί προσδιορισμοί, τόσο από τη διεθνή όσο και από την ελληνική βιβλιογραφία», τονίζει η επιτροπή.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι θεματικές του συνεδρίου «θα επικεντρωθούν στο περιεχόμενο και στις έννοιες που προσέλαβαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές, όροι που σήμερα παραπέμπουν στη συλλογικότητα των Ελλήνων.

»Φιλοξενώντας παραδείγματα από διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες και κοινωνικοπολιτικά περιβάλλοντα, από τον αρχαιοελληνικό κόσμο μέχρι τον 19o αιώνα και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το συνέδριο έχει στόχο να αναδείξει τις σύνθετες διεργασίες συγκρότησης των συλλογικών προσδιορισμών ("Ελλην", "Ρωμηός", "Γραικός") και τη χρήση τους στα εκάστοτε ιστορικά συμφραζόμενα και στην ιστορική έρευνα».

Γλώσσες του συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ19
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2017