7 Ιανουάριος 2017, 16:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2017, 16:39

Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος προ των πυλών;

  • Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος προ των πυλών;
    Οι Γάλλοι που μετρούν αρκετά τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα τους, όπως αυτό της Νίκαιας (φωτο), φοβούνται τα χειρότερα για το μέλλον (φωτ.: EPA / Olivier Anrigo)

Προ των πυλών βρίσκεται ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος σύμφωνα με την πλειοψηφία 9.000 συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση της YouGov, η οποία διεξήχθη σε εννέα χώρες του δυτικού κόσμου. Η άκρως πεσιμιστική θεώρηση της σύγχρονης πραγματικότητας που έχουν υιοθετήσει οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν εκπλήσσει κανέναν, δεδομένων των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων και των συγκρούσεων που μαίνονται ήδη σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Με τις υπερδυνάμεις της Γης να υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζει τον αιματηρό του πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις να έχουν μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη στη Γηραιά Ήπειρο, η παγκόσμια ειρήνη αποτελεί περισσότερο από ποτέ όνειρο απατηλό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων που «βλέπουν» κοντά την παγκόσμια σύρραξη προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Aρκετά απαισιόδοξοι είναι και οι Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί συμμετέχοντες. Ειδικότερα, το 64% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Γ' Παγκόσμιος είναι κοντά, σε αντίθεση με το 15% που δήλωσαν ότι, κατά τη γνώμη τους, η παγκόσμια ειρήνη είναι πιθανή. Οι Βρετανοί ήταν ελάχιστα πιο αισιόδοξοι, με τα αντίστοιχα ποσοστά των ερωτηθέντων να είναι 61% και 19%.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία φαίνονται να διατηρούν περισσότερο την ψυχραιμία τους, με τα ποσοστά των ερωτηθέντων που φέρνουν την καταστροφή να είναι αρκετά χαμηλότερα. Πιο αισιόδοξοι απ’ όλους οι Δανοί που δήλωσαν σε ποσοστό 39% ότι θεωρούν απολύτως εφικτή την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Άντονι Γουέλς, διευθυντή του τμήματος πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της YouGov, ο φόβος είναι πράγματι υψηλότερος στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

«Οι φόβοι των Αμερικανών αντανακλούν ενδεχομένως την αβεβαιότητα κάποιων για την επικείμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Για τη Γαλλία, ο φόβος είναι ξεκάθαρη απόρροια της τρομοκρατίας. Η πλειοψηφία των Γάλλων δεν βλέπει τη Ρωσία ως απειλή για την ΕΕ αλλά ζει με την αδιάκοπη ανησυχία ότι θα υπάρξει και νέα μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα τους τη νέα χρονιά», εξηγεί ο Γουέλς.