7 Ιανουάριος 2017, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2017, 14:12

Το Νευροκόπι δεν φοβάται το πολικό ψύχος, αλλά… τον υψηλό ΦΠΑ

  • Το Νευροκόπι δεν φοβάται το πολικό ψύχος, αλλά… τον υψηλό ΦΠΑ
    Το χιόνι και οι πολικές θερμοκρασίες για το Νευροκόπι είναι η καθημερινότητα του Χειμώνα, που καθιστά τη ζωή των ντόπιων εξαιρετικά δύσκολη λόγω της αυξημένης ανάγκης για καύσιμα

Το αποκαλούν «Σιβηρία της Ελλάδας» διότι τον χειμώνα η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας πέφτει έως και 30 βαθμούς υπό το μηδέν! Τις ώρες αυτές που ο αντικυκλώνας «Αριάδνη» σαρώνει την χώρα, οι εικόνες με τις  χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες, μοιάζουν με ένα κοινότυπο σκηνικό για τους ακρίτες της περιφέρειας Νευροκοπίου .

Το φαινόμενο αποδίδεται στους ορεινούς όγκους του Φαλακρού και του Μενοίκιου όρους που φράσουν το λεκανοπέδιο από το Νότο εμποδίζοντας την προσέγγιση θερμών ανέμων της θάλασσας, σε αντίθεση με την ανοικτή κοιλάδα του Νέστου ποταμού από τον Βορρά που φέρνει ψυχρό αέρα.

Οι συνθήκες ψυγείου και απομόνωσης της περιοχής από την υπόλοιπη Ελλάδα, επιτείνουν την οικονομική δυσπραγία και την εγκατάλειψη!

Οι αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα, αλλά και το σύνολο των καθημερινών αναγκών αντιμετωπίζονται με δυσκολία και οι κάτοικοι σπεύδουν δυστυχώς να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες τιμές της γειτονικής χώρας.

Ίσως μια μελέτη του πανεπιστημίου Μακεδονίας για την εκροή συναλλάγματος εξαιτίας και της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, να αναδείκνυε την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην περιοχή του Νευροκοπίου, προκειμένου και η εξαγωγή συναλλάγματος να περιοριστεί, και η τοπική αγορά να ενισχυθεί, αλλά και η αγροτική παραγωγική διαδικασία να υποστηριχθεί προτού μετασχηματισθεί σε φεουδαρχική.

Η πρόταση δεν είναι ανταγωνιστική των νησιών που έχουν μειωμένο ΦΠΑ, αλλά συμπληρωματική της λογικής που επιβάλει στην Ελλάδα της κρίσης, την προστασία της ρευστότητας και των φορολογικών εσόδων του κράτους, παράλληλα με την τόνωση της οικονομίας πληττόμενων περιοχών.

Το θέμα αυτό αφορά ενδεχομένως και όλους τους δήμους που βρίσκονται κοντά σε τελωνεία και συνοριακές διαβάσεις και ίσως πρέπει να ειδωθεί συνολικά.

Ο χειμώνας όμως στο Νευροκόπι έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας αφού διαρκεί 6-7 μήνες, με τον υδράργυρο της περιοχής να είναι ο αρνητικός πρωταθλητής σε πείσμα της αδιαφορίας των ΜΜΕ του κέντρου. Είναι και αυτό ένα εθνικό ζήτημα, αφού το όραμα της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια εξελίσσεται σε οικονομικό εφιάλτη και... Δράμα.

Γιώργος Μουρουζίδης, ανώτατος αξιωματικός ε.α.