4 Ιανουάριος 2017, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2017, 23:04

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει Γενεύης

  • Συνάντηση Κοτζιά-Άιντε την Τρίτη
    Νίκος Κοτζιάς και Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε προηγούμενη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μικρό καλάθι κράτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση, υπάρχει όμως περίπτωση να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Ο Άιντε πάντως εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός, ισχυριζόμενος πως αν οι συνομιλίες γίνονταν μόνο μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Νίκου Αναστασιάδη, το Κυπριακό θα είχε ήδη λυθεί.

Ο Νίκος Κοτζιάς από τη μεριά του απάντησε ότι ο Άιντε μπορεί να απευθύνει το ζήτημα αυτό σε εκείνους που εμποδίζουν την πρόοδο στην επίλυσή του.

Εμφανίστηκε επίσης απολύτως βέβαιος ότι θα γίνει η διεθνής Διάσκεψη, αλλά σημείωσε ότι μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει. Δεν θα είναι η καταστροφή αυτό, τόνισε, θα είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας, και θα συνεχιστεί αργότερα.

Σε ερώτηση για το αν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο Κοτζιάς αποκάλυψε ότι θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Άλαν Ντάνκαν, και θα παρακαθίσει και σε δείπνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, και θα έχει καλύτερη εικόνα.

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα είναι στη Γενεύη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Κοτζιάς είπε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δώσει δημόσια διαβεβαιώσεις ότι ο  Ερντογάν θα παρευρίσκεται στη Γενεύη.

Τέλος, όσον αφορά σε ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι γίνονται πολλές συναντήσεις που προετοιμάζουν το διάλογο που θα γίνει σε ηγετικό επίπεδο μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της Γενεύης.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιδιώκει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Από τη συνάντηση αυτή θα διαφανεί εάν οι Τούρκοι έχουν πρόθεση να μετακινηθούν στο θέμα των εγγυήσεων ή αν θα επιμείνουν στην στείρα και αδιέξοδη γραμμή τους.