30 Σεπτέμβριος 2013, 08:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:02

Σαμαράς στις ΗΠΑ: Πέρασαν τα δύσκολα, επενδύστε στην Ελλάδα

  • Σαμαράς στις ΗΠΑ: Πέρασαν τα δύσκολα, επενδύστε στην Ελλάδα

Σαμαράς στις ΗΠΑ: Πέρασαν τα δύσκολα, επενδύστε στην Ελλάδα

Με στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος (ενόψει και της ετήσιας συνεδρίασης του ταμείου 11-13 Οκτωβρίου) θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με την Κρ. Λαγκάρντ.

Ο Α. Σαμαράς θα ήθελε να πάρει φεύγοντας την στήριξη της επικεφαλής του ΔΝΤ για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αλλά «όλα γίνονται βήμα – βήμα» όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει ότι η χώρα μας έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και πως οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Παράλληλα θα παρουσιάσει τους οικονομικούς δείκτες και θα εκφράσει την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει ένα νέο δανεισμό – μνημόνιο το οποίο θα φέρει νέα πρόσθετα μέτρα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εβραϊκές οργανώσεις και θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το θέμα της επίσκεψης του στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου. Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ ο Α. Σαμαράς παρακολούθησε την λειτουργιά στον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Μιλώντας σε μέλη της ελληνικής κοινότητας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες, ωστόσο θα τα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και μάλιστα ότι έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής και είναι κοντά στην έξοδο από τον λαβύρινθο.

«Ο ελληνικός λαός γεύθηκε την πίκρα να μιλούν για έξοδο της χώρας από το ευρώ, να νιώθει ότι ηττάται σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Με υπερηφάνεια και σοβαρότητα πέρασε τα δύσκολα. Κανείς δεν μιλά πια για Grexit. Η Ελλάδα θα είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».


Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες της Ομογένειας να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Η χώρα έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση από δύο κόμματα που συμφωνούν με την ευρωπαϊκή προοπτική της, σας καλώ να έρθετε μόνοι σας και να δείτε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ευνοεί την χώρα μας κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τις αφίξεις να πλησιάζουν στα 18.000.000.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα προσέλκυσης της επιχειρηματικότητας, είναι απαραίτητο για να επιζήσουμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο», είπε ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στο ότι αλλάζει στην Ελλάδα η κουλτούρα στην αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας, που δεν έχει σχέση με την επιφυλακτικότητα που υπήρχε παλαιότερα.

«Από το red tape που υπήρχε στο παρελθόν εμείς στρώνουμε red carpet για τους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες κινήσεις όπως ο επενδυτικός νόμος αλλά και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που από τη μία προσφέρουν κίνητρα και από την άλλη αίρουν πολλά εμπόδια και αγκυλώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε όμως ότι υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Επανέλαβε ότι η δική του πρόθεση είναι να καθιερωθεί flat rate tax στο 15% αλλά οι συνθήκες προς το παρόν δεν το επιτρέπουν.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι σύντομα θα υπάρξει νέος νόμος για την φορολόγηση των ακινήτων που να ευνοεί την αγορά και να αναθερμάνει την οικοδομή που αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Τέλος είπε ότι είναι σημαντικό ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από το οποίο το 70% θα δοθεί για την ενίσχυση των πλέον αδύναμων πολιτών.


Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Χρυσής Αυγής στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια σε όσους πιστεύουν στην βία και τον ρατσισμό. «Σαν πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει η ενότητα. Δεν έχεις δικαίωμα να μισείς τον άλλο, να πιστεύεις στην βία, να είσαι ρατσιστής να προωθείς την ακρότητα. Γιατί τότε θα βρεις απέναντί σου τους Έλληνες, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα».

Πηγή: real.gr