4 Ιανουάριος 2017, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2017, 12:14

Ο Μάρκος Σπυρόπουλος είναι ο ελληνικής καταγωγής τενόρος του Βατικανού

  • Ο Μάρκος Σπυρόπουλος είναι ο ελληνικής καταγωγής τενόρος του Βατικανού
    Ο Μάρκος Σπυρόπουλος ανταλλάσσει χειραψία με τον Πάπα (φωτ.: Καθημερινή)

«Ένα ελληνικό παραμύθι στο Βατικανό» είναι ο τίτλος που δίνει η Μαριάννα Κακαουνάκη στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή για τον Μάρκο Σπυρόπουλο, τον ελληνικής καταγωγής τενόρο, το έναν από τους 22 εκλεκτούς που αποτελούν την προσωπική χορωδία του Πάπα, στην παλαιότερη εκκλησιαστική χορωδία του κόσμου.

«Ακόμη υπάρχουν στιγμές που νιώθω πως όλο αυτό είναι ένα παραμύθι!» της είπε όταν κάθισαν σε καφέ στην είσοδο του Βατικανού.

Μόλις είχε τελειώσει η πρόβα τζενεράλε για τις λειτουργίες τις παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και η δημοσιογράφος είχε την τύχη να ακούσει το «Adeste Fideles» ζωντανά, δίπλα από το θρόνο-μνημείο του Αγίου Πέτρου.


Η χορωδία στην Καπέλα Σιξτίνα

Και μπορεί να μην μιλάει ελληνικά, παρά μόνο κάποιες σκόρπιες λέξεις, ωστόσο ο ελληνικής καταγωγής τενόρος μεγάλωσε με τις ελληνικές ιστορίες της οικογένειας: Ιστορίες για τον προπάππου του από τον Βόλο, ένα από τα πρώτα στελέχη της «Παπαστράτος», υπεύθυνος για τις εξαγωγές στην Αγγλία με πελάτες τη βασιλική οικογένεια· τα ξέγνοιαστα καλοκαίρια της οικογένειάς του πριν από την τουρκική εισβολή στα κτήματα του άλλου παππού στην Κερύνεια της Κύπρου.

Η γιαγιά και ο παππούς του γνωρίστηκαν και ερωτεύθηκαν στην ελληνική συνοικία του Λονδίνου, όπου είχαν μεταναστεύσει με τις οικογένειές τους τη δεκαετία του 1920.

Η προσωπική ιστορία του Μάρκου Σπυρόπουλου στο Βατικανό ξεκινά από μια οντισιόν. Έχοντας σπουδάσει μουσική και όπερα στην Αγγλία, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στις μεγάλες όπερες της Ιταλίας. Σε κάποια οντισιόν τού πρότειναν να μιλήσει με τον μαέστρο του Βατικανού. «Το πρώτο ραντεβού πήγε καλά και μου ζήτησε να μπω στην πρόβα που μόλις ξεκινούσε. Την ώρα που έφευγα μου είπε στα “πεταχτά” να ξαναπάω για τα Χριστούγεννα. Επέστρεψα στην Αγγλία, χωρίς να ξέρω εάν πραγματικά το εννοούσε», λέει.


Ο Μάρκος Σπυρόπουλος στην Καπέλα Σιξτίνα

Επιστρέφοντας στην Αγγλία, και στην «κανονική» του δουλειά στο πολυκατάστημα Harrods τη μέρα και τα βράδια στην όπερα του Λονδίνου όπου προσέφερε τις ανθοδέσμες στους πρωταγωνιστές, καιρό μετά βρήκε το κουράγιο να ενοχλήσει τον μαέστρο και να τον ρωτήσει αν ισχύει η πρότασή του. Μετά από δύο πρόβες του ανακοίνωσαν ότι θα έπαιρνε μέρος στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

«Τρεις ράφτες μού πήραν τα μέτρα για τα ρούχα που θα φορούσα εκείνο το βράδυ. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως τη μια στιγμή πουλούσα αρώματα στα Harrods και ξαφνικά βρέθηκα στο πλευρό του Πάπα, να τραγουδάω μπροστά σε 25.000 κόσμο και σε απευθείας μετάδοση σε όλη την υφήλιο», εξηγεί ο Μάρκος Σπυρόπουλος.

Ο ίδιος δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία (βαπτίστηκε και καθολικός από τη μητέρα του), τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχοντας βρεθεί στην Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έχει αλλάξει: «Θα σας φανεί περίεργο αλλά ακόμη και την Ελλάδα την έχω νιώσει πιο κοντά μου εδώ: στη λειτουργία που πάντα ξεκινάει με το “Κύριε ελέησον”, στον χριστιανό ορθόδοξο παπά που παρίσταται σε κάθε αγιοποίηση ή στα αμέτρητα γλυπτά που έχουν φιλοτεχνηθεί από Έλληνες».