30 Σεπτέμβριος 2013, 08:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:02

Πότε θα γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών στα ΑΕΙ

  • Σοβαρά επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Πότε θα γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών στα ΑΕΙ

Τη δέσμευση ότι θα παρατείνει την περίοδο εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών έλαβε σε έκτακτη συνεδρίασή του το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, απαντώντας στο σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προς τις πρυτανικές Αρχές, με το οποίο τις καλούσε να «μεριμνήσουν στο πλαίσιο της ευθύνης τους» ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών.
Παράταση στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών

Ολόκληρη η ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών έχει ως εξής:

«Στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (αρ. πρωτ. Φ5/137334/Β3, 26-09-2013) με θέμα “Εγγραφές σε Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες”, αναγνωρίζεται η ύπαρξη δυσχερειών κατά την περίοδο των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, οι οποίες οφείλονται στην ανακοίνωση του μέτρου της διαθεσιμότητας 1.349 διοικητικών υπάλληλων από 8 ΑΕΙ της χώρας και στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Στο έγγραφο ζητείται από τα πανεπιστήμια να μεριμνήσουν για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Τα πανεπιστήμια πράγματι, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής τους και προκειμένου να διευκολύνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών, θα μεριμνήσουν για την παράταση της περιόδου των εγγραφών και για τον ορισμό νέων ημερομηνιών».

«Η αναστολή λειτουργίας που αποφάσισαν οι πρυτανικές Αρχές των ιδρυμάτων που συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα με υπεράριθμο προσωπικό δεν αναστέλλει την ευθύνη τους για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των ιδρυμάτων. Πολλώ δε μάλλον, για την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών και την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου», τόνισαν πηγές του υπουργείου Παιδείας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είχε ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να προχωρήσουν σε διερεύνηση για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων από τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων που εμποδίζει την άσκηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών καθηκόντων τους.

Επίσης είχε αποστείλει έγγραφο με το οποίο καλούσε τους πρυτάνεις να «μεριμνήσουν, στο πλαίσιο της ευθύνης τους», ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών.