3 Ιανουάριος 2017, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2017, 14:22

Νέο κύμα ψύχους χτυπάει όλη τη χώρα

  • Νέο κύμα ψύχους χτυπάει όλη τη χώρα
    Χιονισμένο τοπίο στην Κόρινθο, λίγο πριν να εκπνεύσει το 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και βόρειοι ισχυροί άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού που προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) από την Πέμπτη έως και το σαββατοκύριακο.

Η αλλαγή του καιρού θα αρχίσει με βροχές και καταιγίδες από τη δυτική, τη νότια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.

Όπως είπε η τμηματάρχης της ΕΜΥ Χρυσούλα Πέτρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Πέμπτη το απόγευμα και από τη βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις που στη συνέχεια θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.


Παιδιά παίζουν σε χιονισμένο πάρκο στην Πεντέλη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα. «Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η Χρυσούλα Πέτρου. Το Σάββατο, οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά.

Σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.


Η πλατεία του χωριού Καρυά στην Αργολίδα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μπουγιώτης Ευάγγελος)

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης. Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Σε αρκετές περιοχές, κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) βρίσκεται σε ετοιμότητα και την Τετάρτη αναμένεται να εκδώσει νέο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.