31 Δεκέμβριος 2016, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκέμβριος 2016, 17:16

Οι Πόντιοι της Κορινθίας είπαν αντίο στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας (φωτο, βίντεο)

 • Οι Πόντιοι της Κορινθίας είπαν αντίο στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας (φωτο, βίντεο)
  Το χορευτικό του Συλλόγου Χορού & Άθλησης της Κορίνθου (φωτο.: Βασίλης Τσενκελίδης)
 • Οι Πόντιοι της Κορινθίας είπαν αντίο στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας (φωτο, βίντεο)
  Η αίθουσα στο μικρό θεατράκι του δημαρχείου της Κορίνθου
 • Οι Πόντιοι της Κορινθίας είπαν αντίο στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας (φωτο, βίντεο)
  Η Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»
 • Οι Πόντιοι της Κορινθίας είπαν αντίο στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας (φωτο, βίντεο)
  Βράβευση του Γαβριήλ Αβραμίδη, περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας, προέδρου της οργάνωσης «Ελληνορωσική Συμμαχία», από τον πρόεδρο του συλλόγου Γεώργιο Ιωσηφίδη

Αφιερωμένη στο Έτος Ελλάδας-Ρωσίας που μόλις τελειώνει ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 οι Πόντιοι της Κορινθίας, υπό την αιγίδα των δημοτικών αρχών. Η αίθουσα στο μικρό θεατράκι του δημαρχείου ήταν γεμάτη κόσμο και όλοι χάρηκαν τόσο τους ποντιακούς χορούς από την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών και Αττικής, όσο και τους σύγχρονους χορούς από τοπική ομάδα.

Με μεγάλη προσοχή οι κάτοικοι μιας από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, της Κορίνθου, παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας «Η Δικιά μας Μόσχα» του Κωνσταντίνου Πορτοκάλη.

Στην αρχή του επίσημου μέρους της εκδήλωσης, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κορινθίας Γεώργιος Ιωσηφίδης, πριν καλέσει όλους να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των τραγωδιών που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στη Ρωσία, τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε εκτέλεση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του Γαβριήλ Αβραμίδη, περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας, προέδρου της οργάνωσης «Ελληνορωσική Συμμαχία», με θέμα το αφιερωματικό έτος Ελλάδας Ρωσίας. Στη συνέχεια μίλησαν ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός, καθηγητής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Το ιδεολογικό υπόβαθρο του Ιωάννη Καποδίστρια», και ο Κωνσταντίνος Πορτοκάλης, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορωσικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας Β. Ελλάδος. Θέμα του ήταν «Οι δυνατότητες εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά».


Το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τους σύγχρονους χορούς μάγεψε το κοινό το χορευτικό του Συλλόγου Χορού & Άθλησης της Κορίνθου, με τον Αντώνη Ιερόπουλο, που είναι και διεθνής κριτής χορού.

Με ποντιακούς χορούς έκλεισε την εκδήλωση το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης».

Την εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Κορινθίας χαιρέτισαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και άλλοι επίσημοι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο αρχιεπίσκοπος Ρωμανίας Μελχισεδέκ, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Κυριάκος Ιορδανίδης ως εκπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Παπαφωτίου.


Ο Κυριάκος Ιορδανίδης (αριστερά) ως εκπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη δέχεται
το βραβείο από τον πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Κορινθίας Γεώργιο Ιωσηφίδη

Με επιστολή του προς το σύλλογο και το δήμο απέστειλε τους χαιρετισμούς του ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Μάσλοβ, ενώ βίντεο-χαιρετισμό έστειλε στους Πόντιους της Κορινθίας από τη Συμφερούπολη ο Ιβάν Σόνους, βουλευτής της Δημοκρατίας της Κριμαίας με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντίμιρ Πούτιν και προέδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα».


Βίντεο-χαιρετισμός του Ιβάν Σόνους

Με επιστολή της χαιρέτισε την εκδήλωση η Όλγα Κοβιτίδη, μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επικεφαλής της Επιτροπής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Σύλλογος Ποντίων Κορινθίας βράβευσε με τιμητικές πλακέτες τον δήμαρχο, και δια των εκπροσώπων του τον Ιβάν Σαββίδη και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμά του, όπως επίσης τον πληρεξούσιο του προέδρου της Ρωσίας στην περιοχή της Σιβηρίας Σεργέι Μενιάιλο και τον Ιβάν Σόνους. Τιμητικό δίπλωμα δόθηκε στη φίλη του Συλλόγου Βαλεντίνα Ερμόλοβα για την προσφορά της στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση και συζήτηση.

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης.

Gallery