30 Δεκέμβριος 2016, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2016, 12:40

Παραμένει προς το παρόν η εκεχειρία στη Συρία

  • Παραμένει προς το παρόν η εκεχειρία στη Συρία
    Πολίτες περπατούν σε δρόμο του Χαλεπίου (φωτ.: EPA / STR)

Ώρες κατάπαυσης του πυρός μετρά από τα μεσάνυχτα η Συρία, καθώς η εκεχειρία που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας προς το παρόν παραμένει σε εφαρμογή. Μερικές μεμονωμένες αψιμαχίες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη συμφωνία, η οποία δεν αφορά οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές», όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η κατάπαυση του πυρός, και η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει, ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και επιβεβαιώθηκαν τόσο από τον συριακό στρατό όσο και από τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό (CNS), την κύρια συνιστώσα της εξόριστης αντιπολίτευσης. Εγγυήτριες δυνάμεις είναι η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ δεν είχαν ρόλο στη διαμόρφωση της συμφωνίας.

«Από τα μεσάνυχτα δεν έχουμε καταγράψει καμιά απώλεια μεταξύ των αμάχων» είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Η κατάπαυση του πυρός αποφασίστηκε μία εβδομάδα μετά την πλήρη ανακατάληψη του Χαλεπίου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, που συνιστά τη σημαντικότερη νίκη του. Μια νίκη που δεν θα είχε καταστεί δυνατή χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων του, του Ιράν και της Ρωσίας.