29 Δεκέμβριος 2016, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2016, 14:27

Δεύτερο κύμα χιονιά από το μεσημέρι της Πέμπτης, τι προβλέπεται την Παρασκευή

  • Δεύτερο κύμα χιονιά από το μεσημέρι της Πέμπτης, τι προβλέπεται την Παρασκευή
    Χιόνια στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως στα Δερβενάκια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Παροδικά έντονες χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, μονοψήφιες ενδείξεις στα θερμόμετρα, θυελλώδεις βοριάδες και μεγάλα ύψη βροχής στο νότιο Αιγαίο έφερε στην Ελλάδα η εισβολή των πολύ ψυχρών αέριων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και την πρόβλεψη που δημοσιεύεται στο meteo.gr, την υπόλοιπη Πέμπτη περιμένουμε τοπικές χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία-Πήλιο), στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν βαθμιαία και από τα βόρεια.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα εκδηλωθούν χιονόνερο, τοπικές καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα των νησιών. Τα κύρια φαινόμενα από τις μεσημεριανές ώρες θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο, ενώ στην Κρήτη θα είναι τοπικά έντονα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, με γρήγορη στροφή σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 3-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόβλεψη του καιρού για την Παρασκευή
Την Παρασκευή, κυρίως τις πρωινές ώρες, αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα –πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα–, σε Σποράδες, ανατολική Στερεά (κυρίως στη Βοιωτία), Εύβοια, βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Χιονόνερο ή βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη· τα ίδια φαινόμενα αναμένονται και τις απογευματινές ώρες, ωστόσο τότε θα επηρεαστούν και το βορειοανατολικό Αιγαίο, ίσως και η Θράκη.

Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς (στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 11 βαθμούς), και στην υπόλοιπη χώρα τους 3-4 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).