1 Ιανουάριος 2017, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2017, 16:24

Μπήκαμε στο ιστορικό παρθεναγωγείο της Κερασούντας (φωτο)

 • Μπήκαμε στο ιστορικό παρθεναγωγείο της Κερασούντας (φωτο)
  Το παρθεναγωγείο της Κερασούντας – σήμερα γυμνάσιο
 • Μπήκαμε στο ιστορικό παρθεναγωγείο της Κερασούντας (φωτο)
  Μία από τις τάξεις του σχολείου
 • Μπήκαμε στο ιστορικό παρθεναγωγείο της Κερασούντας (φωτο)
  Πίσω από τον λευκό πίνακα κρύβεται ο ηλεκτρονικός
 • Μπήκαμε στο ιστορικό παρθεναγωγείο της Κερασούντας (φωτο)
  Το παρθεναγωγείο διακρίνεται πίσω δεξιά από τον Άγιο Νικόλαο Κερασούντας (σήμερα μουσείο)

Ένα από τα επιβλητικά κτίσματα της αρχιτεκτονικής του Πόντου είναι το παλιό παρθεναγωγείο της Κερασούντας, που σήμερα λειτουργεί ως γυμνάσιο (Mehmet Akif Ersoy Ortaοkulu). Βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ναό του Αγίου Νικολάου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Το pontos-news.gr μπήκε μέσα στο σχολείο και σας παρουσιάζει εικόνες από το εσωτερικό του.

Το κτήριο διατηρείται σε άριστη κατάσταση και η αίγλη του παρελθόντος είναι ορατή στα ψηλά ταβάνια αλλά και τα εξωτερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Το εξωτερικό του παραπέμπει στον τρόπο που γίνονταν οι κατασκευές την εποχή που οι Έλληνες ζούσαν σ' αυτή την πόλη. Όχι όμως και το εσωτερικό. Μπαίνοντας από την κύρια πόρτα, αριστερά διακρίνεται ένας μεγάλος κόκκινος χάρτης της Τουρκίας με την ημισέληνο να δεσπόζει στο κέντρο του, τη φιγούρα του διώκτη Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, Κεμάλ, καθώς και του Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, που έγραψε τον τουρκικό Εθνικό Ύμνο. Στη δεξιά πλευρά της εισόδου πλήθος κύπελλα και βραβεία κοσμούν τα ράφια που έχουν τοποθετηθεί, ενώ σε ξεχωριστό πίνακα είναι αναρτημένη η δομή τού προσωπικού του σχολείου με φωτογραφίες τους.


Η είσοδος του παρθεναγωγείου στη συνοικία Κόκκαρη

Μια φωτογραφία πανταχού παρούσα, αυτή του Κεμάλ, δεσπόζει και πάνω από τους ηλεκτρονικούς πίνακες γραφής (που καταγράφουν ό,τι... γράφεται), μέσα στις τάξεις. Κάτι που είχαμε συναντήσει όταν επισκεφτήκαμε και το δημοτικό σχολείο στο Σαράχο. Σε αυτά τα σχολεία γράφεται σήμερα μια νέα «ιστορία» που έχει διαγράψει εκείνην της ζωής και του έργου των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο...

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery