28 Δεκέμβριος 2016, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2016, 11:02

Η Κίνα σχεδιάζει να εξερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

  • Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες
    (Φωτ.: EPA / Peter Komka)

Οι Pink Floyd τραγούδησαν για τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης στον περίφημο δίσκο The Dark Side of the Moon που κυκλοφόρησε το 1973 και παρέμεινε στους καταλόγους των επιτυχιών για 15 συναπτά έτη. Αυτή η σκοτεινή πλευρά, που για τους επιστήμονες είναι απλά η αθέατη πλευρά καθώς το συγκεκριμένο τμήμα του φεγγαριού κατά τις περιστροφές της Σελήνης και της Γης παραμένει πάντα αόρατο από τη Γη, είναι ο νέος στόχος της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, οι κινεζικές Αρχές προγραμματίζουν να στείλουν το 2018 ένα ρομποτικό όχημα στην αθέατη πλευρά.

Το συγκεκριμένο όχημα εξερεύνησης θα χαρτογραφήσει τη Σελήνη, θα μελετήσει τη γεωλογία της, και ίσως μεταφέρει στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους.

Οι Κινέζοι, που ελπίζουν ότι θα γίνουν οι πρώτοι που θα προσεληνώσουν ρομποτικό όχημα στη συγκεκριμένη πλευρά του φεγγαριού, τονίζουν ότι η αποστολή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πληρέστερα τον τρόπο σχηματισμού της Σελήνης, και να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την εξέλιξή της.

Στη «φωτεινή» πλευρά της Σελήνης η Κίνα έχει ήδη στείλει το Jade Rabbit, ένα ρομπότ που αν και προσεληνώθηκε με επιτυχία στην πορεία αντιμετώπισε αρκετά τεχνικά προβλήματα. Επιπλέον, τα διαστημικά σχέδια της χώρας περιλαμβάνουν ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης του Άρη, το οποίο στόχος είναι να εκτοξευτεί το 2020, και έναν διαστημικό σταθμό, ο οποίος όπως ο ISS θα περιφέρεται μόνιμα γύρω από τη Γη. Η εκτόξευση του κυρίως τμήματος του σταθμού αναμένεται να γίνει το 2018, ενώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του.