22 Δεκέμβριος 2016, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2016, 13:37

Προσφυγόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του TIME

  • Προσφυγόπουλα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στο εξώφυλλο του TIME
    Δύο από τα νεογέννητα Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στα εξώφυλλα του περιοδικού TIME

Όχι ένα αλλά τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα θα έχει το επετειακό τεύχος του περιοδικού TIME που κυκλοφορεί στις 26 Δεκεμβρίου. Κάθε ένα από αυτά τα ξεχωριστά εξώφυλλα, με κοινό τίτλο «The Year Ahead» (δηλαδή, ο χρόνος που έρχεται), είναι αφιερωμένο σε τέσσερα νεογέννητα, παιδιά Σύρων προσφύγων, που είδαν το φως σε κέντρα φιλοξενίας και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα καταφέρουν να αντικρύσουν ποτέ την πατρίδα τους.

Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν στην Ελλάδα – περίπου 1.000 είναι τα νεογέννητα το 2016 που ανήκουν σε οικογένειες Σύρων που έφτασαν στη χώρα μας.

Το περιοδικό με αφορμή τα πρόσωπα των μωρών ξετυλίγει και τις ιστορίες των μητέρων, και απευθύνει το ερώτημα πώς μπορείς να κρατήσεις μια οικογένεια ενωμένη όταν έχεις χάσει τα πάντα. «Όταν ήμουν μικρή περίμενα ότι θα έχω μια ευτυχισμένη ζωή, με ένα ωραίο σπίτι και ότι θα είχα πρόσβαση στην εκπαίδευση. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι η ζωή μου ως νέα μητέρα θα άρχιζε μέσα σε μια παλιά αποθήκη καπνού που θα είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας», δηλώνει στο περιοδικό η Ταιμάα, πρώην δασκάλα μουσικής.

Τα επετειακά εξώφυλλα του TIME εντάσσονται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ που προωθεί το περιοδικό με τίτλο «Finding Home» (βρίσκοντας σπίτι). Στόχος είναι να καταγραφεί το πρώτο έτος ζωής των τεσσάρων μωρών. Δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και φωτογράφοι θα ακολουθήσουν τις οικογένειες «μέσα στο λαβύρινθο της προσπάθειας λήψης ασύλου αλλά και στο επόμενο ταξίδι τους, στην επόμενη χώρα που θα πάνε, όπου κι αν βρεθούν».

Το πρότζεκτ του περιοδικού, φωτογραφίες και βίντεο από το οποίο έχουν ήδη ανέβει στο λογαριασμό του στο Instagram (@FindingHome), χρηματοδοτείται από το Pulitzer Center on Crisis Reporting.