28 Σεπτέμβριος 2013, 08:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:02

Ο καρχαρίας κρύβει το μυστικό για τον καρκίνο του μαστού

  • Ο καρχαρίας κρύβει το μυστικό για τον καρκίνο του μαστού

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Aberdeen στη Βρετανία, εντόπισαν έναν τύπο αντιγόνου που βρίσκεται μόνο στον καρχαρία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.  

Τα σημερινά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, δεν λειτουργούν σε όλες τις περιπτώσεις και μερικές φορές προσφέρουν μόνο μια παροδική αναστολή της ανάπτυξης του όγκου, με αποτέλεσμα οι νέες θεραπείες να είναι απαραίτητες.

Οι ειδικοί πήραν πρωτεΐνη HER2, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των όγκων και αποτελεί το καύσιμο που συμβάλλει στην ανάπτυξή τους, και το χορήγησαν με ένεση σε καρχαρίες, για να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον της.

Οι πρωτεΐνες  HER2 και HER3 προκαλούν τον μεγαλύτερο αριθμό καρκίνο του μαστού. Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να εμποδίσουν τη δράση αυτών των πρωτεϊνών, οι οποίες παρακινούν τα υπόλοιπα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν ή να πεθάνουν. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζουν τον κύκλο ζωής των κυττάρων και συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου.

''Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αντιγόνα IgNAR για να σταματήσουμε τις πρωτεΐνες HER2 και HER3 εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται'', λέει η Helen Dooley, από το Ίδρυμα Βιολογικών Επιστημών της Βρετανίας.

Τα αντιγόνα IgNAR επιτίθενται στο στόχο, δηλαδή στα καρκινικά κύτταρα, όπως ακριβώς οι ιοί μπλοκάροντας την ανάπτυξη του καρκίνου.

''Έχουμε κάνει μόνο το πρώτο βήμα σε μια πολύ μακρά διαδικασία, αλλά αν η υπόθεση μας ισχύει, ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθούν νέα αντικαρκινικά φάρμακα που βασίζονται σε αυτά τα μοναδικά αντιγόνα του καρχαρία'', πρόσθεσε η ειδικός.

Πηγή: madata.gr