31 Δεκέμβριος 2016, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2016, 16:40

Σούπα με αρακά, μπέικον και μέντα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

  • Σούπα με αρακά, μπέικον και μέντα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Απλή, γρήγορη και οικονομική συνταγή. Απ’ την προετοιμασία μέχρι το πιάτο δεν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αρακά (καταψυγμένο)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (εναλλακτικά χρησιμοποιείστε δυόσμο)
  • αλάτι και πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 6-8 κορυφές φύλλων μέντας
  • 1 κ.σ. μαύροι σπόροι κρεμμυδιού (nigella sativa) για το γαρνίρισμα (προαιρετικά) 
    Εναλλακτικά στους σπόρους κρεμμυδιού: κομματάκια καλοτηγανισμένου τραγανού μπέικον
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη σούπα

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον με το κρεμμυδάκι για 5΄.
  2. Προσθέτουμε τον καταψυγμένο αρακά και αλάτι και τα ανακατεύουμε μαζί.
  3. Προσθέτουμε 1.450 ml βραστό νερό και τη ζάχαρη.
  4. Κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε τη φωτιά χαμηλά για περίπου 10-15΄, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και με blender χειρός πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε σε αλάτι και πιπέρι.
  5. Περνάμε τον πολτό από μέτριο σουρωτήρι σε άλλο σκεύος. Προσθέτουμε την κομμένη φρέσκια μέντα και –αν χρειαστεί– ξαναζεσταίνουμε ελαφρά πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρισμα

  1. Μεταφέρουμε σε ζεστά πιάτα σούπας, γαρνίροντας το καθένα με γραμμές από την κρέμα γάλακτος και τους μαύρους σπόρους κρεμμυδιού ή με τσιπς από ξεροψημένο μπέικον, και διακοσμώντας με φρέσκα φυλλαράκια μέντας.
  • Από τη σελίδα του Δημήτρη Παπαζυμούρη caruso.gr.