19 Δεκέμβριος 2016, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2016, 13:31

Με το σταγονόμετρο τα επιδόματα των ανασφάλιστων, οι νέες συντάξεις Ποντίων

  • Με το σταγονόμετρο τα επιδόματα των ανασφάλιστων, οι νέες συντάξεις Ποντίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μπορεί η διαδικασία των αιτήσεων να ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου, ωστόσο οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, ανάμεσά τους και οι Πόντιοι και οι Βορειοηπειρώτες, θα αργήσουν να δουν το χρώμα του χρήματος. Το επίδομα των 360 ευρώ του ΟΓΑ, που ήρθε να αντικαταστήσει τις συντάξεις που κόπηκαν με το Μεσοπρόθεσμο του 2013, και το οποίο αφορά όλους τους ανασφάλιστους, καταβλήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο σε 300 δικαιούχους ενώ άλλοι 500 θα το λάβουν τον Ιανουάριο του 2017.

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης εξήγησε ότι ναι μεν η διαδικασία των αιτήσεων ξεκίνησε τον Αύγουστο, ωστόσο «τα δικαιολογητικά είναι πολλά» ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται και περισσότερα έγγραφα – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση το χρόνου διαμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΟΓΑ, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 16.000 αιτήσεις και συνολικά αναμένεται να φτάσουν έως τις 35.000. «Το πόσες θα γίνουν δεκτές είναι ένα άλλο ερώτημα» σημειώνει η εφημερίδα.

Όταν καταργήθηκε η σύνταξη των Ποντίων και Βορειοηπειρωτών ύψους 340 ευρώ, οι συνολικοί δικαιούχοι του νόμου 4093/2012 ήταν 62.700 – η κατάργηση αφορούσε τα 2/3, στην πλειονότητά τους ομογενείς. «Έκτοτε το 30% των ανθρώπων που έχασε τη σύνταξή του έχει φύγει από τη ζωή», τονίζει στην Καθημερινή ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, με τον οποίο επανήλθε η παροχή με τη μορφή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει προσθέσει μερικά άκρως περιοριστικά κριτήρια, με βασικότερο το περιουσιακό. Ωστόσο, πλέον δεν αποκλείεται κάποιος που παίρνει και σύνταξη από το εξωτερικό, μειώνεται όμως το ποσό που δικαιούται. Το ποσό του επιδόματος ψαλιδίζεται και για κάθε έτος διαμονής κάτω των 35 ετών. Για παράδειγμα, ένας ομογενής με 20 χρόνια στην Ελλάδα, εάν δεν παίρνει σύνταξη από άλλη χώρα δικαιούται 206 αντί για 360 ευρώ.