18 Δεκέμβριος 2016, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκέμβριος 2016, 12:28

Atlantic: Ένας Ελληνοαμερικανός μεταξύ των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους

  • Atlantic: Ένας Ελληνοαμερικανός μεταξύ των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους
    (Φωτ.: theatlantic.com)

Ένας Αμερικανός με ελληνικές ρίζες (από την Κρήτη), ονόματι Τζον Γεωργελάς, φέρεται να βρίσκεται μεταξύ των ηγετικών φυσιογνωμιών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του ιστότοπου The Atlantic.

Όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Γκρέιαμ Γουντ, στο άρθρο του με τίτλο «The American Leader in the Islamic State», ο Γεωργελάς χρησιμοποιεί το όνομα Γιαχία Αμπού Χασάν. Οι γονείς του, Τίμοθι και Μάρθα, είναι ελληνικής καταγωγής. Τον Δεκέμβριο του 1983 γεννήθηκε ο γιος τους, ο οποίος αρκετά χρόνια αργότερα και αφότου είχε ασπαστεί το Ισλάμ έφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάει στην Συρία όπου και ονομάστηκε Γιαχία.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Γεωργελά όταν συνάντησε, το 2014, τον Αυστραλό προσήλυτο Mουσά Τσεραντόνιο, που αποτέλεσε πνευματικό οδηγό πολλών αγγλόφωνων τζιχαντιστών.

Ο Τσεραντόνιο αναφερόταν στον Ελληνοαμερικανό τζιχαντιστή ως «ο δάσκαλος» ή «ο ηγέτης» και ο οποίος είχε κάνει πολλά για να ετοιμάσει τους Μουσουλμάνους για τις υποχρεώσεις που θα είχαν όταν θα εδραιωνόταν το χαλιφάτο. Ο Γεωργαλάς είχε γνώσεις για τον Ισλάμ, την αραβική γλώσσα και γραμματεία. Είχε επίσης το σεβασμό των τζιχαντιστών στη Συρία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Γουντ, ο Γεωργελάς στράφηκε αρχικά στην ελληνορθοδοξία αλλά στη συνέχεια έκανε την «επανάστασή» του, με χρήση ουσιών, κακούς βαθμούς κ.ά. Κάποια στιγμή, το 2001 (λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ.

Αργότερα ενημέρωσε την οικογένειά του πως ήταν στη Δαμασκό, όπου μάθαινε αραβικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως κατά τα εφηβικά του χρόνια είχε αποκτήσει και κάποιες γνώσεις προγραμματισμού. Συνάντησε τη σύζυγό του Τάνια, το 2003, με την οποία είχαν παρόμοια βιώματα και κοινές πεποιθήσεις. Όσον αφορά τον Γιαχία, έμεινε στη Συρία και εκπαιδεύτηκε στα όπλα σε ομάδα που ανήκε στο ISIS κοντά στο Χαλέπι. Εκεί πολέμησε και τραυματίστηκε σοβαρά τον Απρίλιο του 2014.

Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία και μετά γύρισε στη Συρία, όπου τον φρόντισε ο Αυστραλός τζιχαντιστής Άλαν Μπρούκμαν. Κάποια στιγμή αιχμαλωτίστηκε από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», αλλά απελευθερώθηκε. Στα μέσα του 2015 πήγε στην «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» (Ράκα). Λόγω του τραύματός του στην πλάτη και των γνώσεών του, αξιοποιήθηκε ως λόγιος και εκπρόσωπος.

Τώρα, όπως αναφέρεται, είναι επικεφαλής παραγωγός αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS και βασικός συντάκτης των περιοδικών της οργάνωσης Dabiq και Rumiyah. Θεωρείται πως ενδεχομένως να έχει αναλάβει επίσης τα καθήκοντα του αλ Αντνανί, μετά τον θάνατό του. Το όνομα που ανακοινώθηκε, Αμπού αλ Χασάν αλ Μουτζαχίρ θεωρείται πως είναι ενεργό ψευδώνυμο του Τζον Γεωργελά.