27 Σεπτέμβριος 2013, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:02

Έκθεση - σοκ: Έρχεται υδάτινος εφιάλτης για τη Γη!

  • Έκθεση - σοκ: Έρχεται υδάτινος εφιάλτης για τη Γη!

Έκθεση - σοκ: Έρχεται υδάτινος εφιάλτης για τη Γη! Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διακεκριμένοι επιστήμονες για την ολοένα και αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) αποδίδουν -για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια- ευθύνες στον άνθρωπο για την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, προβλέπεται ότι τα νερά της θάλασσας θα υψωθούν από 26 έως και 82 εκ. μέχρι το 2100 εξαιτίας της υπερθέρμανσης και του λιωσίματος των πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

Η έκθεση προβλέπει περισσότερους καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων, αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Περίπου 200 κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν προς την επίτευξη μίας συμφωνίας μέσω των μηχανισμών του ΟΗΕ, έως το τέλος του 2015, για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν μέρει εγκαταλείποντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και αντικαθιστώντας τα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν αναμένεται να διαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Επιτροπής.

Ο Τζόναθαν Λιν, εκπρόσωπος της Επιτροπής, αλλά και μέλη της δήλωσαν ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης αυξάνουν στο 95% την πιθανότητα να ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας - έναντι 90% στην προηγούμενη έκθεση του 2007 και 66% το 2001 - για την υπερθέρμανση του πλανήτη από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Πηγή: zougla.gr