12 Δεκέμβριος 2016, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2016, 20:29

Τιμήθηκαν αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Νίκη» στην Κύπρο το 1974

  • Τιμήθηκαν αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Νίκη» στην Κύπρο το 1974
    (Φωτ.: haf.gr)

Με τη διαμνημόνευση του «Αστέρα Αξίας και Τιμής» τιμήθηκαν οι συμμετέχοντες-πληρώματα αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας στην επιχείρηση «Νίκη» της 21ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς», στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, υποδέχτηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, μέλη του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι αξιωματικοί της ΠΑ, επίτιμοι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, σύλλογοι και ενώσεις αποστράτων και πεσόντων αεροπόρων, καθώς και συγγενείς των τιμώμενων αξιωματικών.

«Η απάντηση μας σε όλους αυτούς που σήμερα τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και την ιστορία μας, είναι οι ήρωες μας, τα ηρωικά κατορθώματα, όπως η επιχείρηση "Νίκη"», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος στο χαιρετισμό του.


Ο αρχηγός ΓΕΑ Χ. Βαΐτσης παραδίδει το παράσημο και δίπλα του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευαγ. Αποστολάκης

Με τη σημερινή τελετή κλείνει ένας κύκλος 42 ετών για την ηθική αποκατάσταση των ανθρώπων που υπηρέτησαν πιστά την πατρίδα, εκτελώντας μια ανορθόδοξη επιχείρηση μία πολύ δύσκολή πολεμική αποστολή, επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης.

Ο υποπτέραρχος Ανδρέας Στραβοπόδης επισήμανε ότι η λήθη του χρόνου δεν διέγραψε τα γεγονότα δίνοντας τη δυνατότητα στους επερχόμενους να παραδειγματίζονται και να προετοιμάζονται για νέες θυσίες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 15 αεροσκάφη απογειώθηκαν, 13 έφθασαν στον προορισμό και δύο επέστρεψαν λόγω σοβαρότατης βλάβης. Το «Νίκη 4» κατερρίφθη, το «Νίκη 6» κατάφερε να προσγειωθεί λαβωμένο, το «Νίκη 3» υπέστη σοβαρότατη βλάβη και το «Νίκη 12» χτυπήθηκε στη δεξαμενή λαδιού και ακινητοποιήθηκε.

Ο υποπτέραρχος ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε δεκτό το αίτημα των σημερινών τιμηθέντων να επισκεφθούν την Κύπρο για να προσκυνήσουν τα άγια χώματα και να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες. Τις τιμητικές διακρίσεις στους 41 παρισταμένους εκ των 52 συμμετεχόντων στην επιχείρηση απένειμαν ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και ο αρχηγός ΓΕΑ.