14 Δεκέμβριος 2016, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2016, 10:59

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης παρουσίασε το νέο της ημερολόγιο (φωτο, βίντεο)

  • Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης παρουσίασε το νέο της ημερολόγιο (φωτο, βίντεο)
  • Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης παρουσίασε το νέο της ημερολόγιο (φωτο, βίντεο)
  • Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης παρουσίασε το νέο της ημερολόγιο (φωτο, βίντεο)

Μια ζεστή εκδήλωση με άρωμα Χριστουγέννων αλλά και Πόντου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι στην αίθουσα του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης παρουσίασε το νέο της ημερολόγιο για το 2017, με τίτλο Παραμύθια από τον Πόντο (στα νέα ελληνικά), με ιστορίες από το ομότιτλο βιβλίο της Χρυσάνθης Συμεωνίδου-Χείλαρη.

Πολλά τα πολιτιστικά και γλωσσικά μηνύματα στην εκδήλωση από τη συγγραφέα, η οποία κατά την παρουσίαση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Αρχικά αναφέρθηκε στην ποντιακή διάλεκτο και τη σχέση της με την αρχαία ελληνική γλώσσα –σχέση που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας–, βάζοντας μικρούς και μεγάλους σε ένα παιχνίδι αναγνώρισης αρχαιοελληνικών λέξεων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα.

Στη συνέχεια η συγγραφέας ξεκίνησε να διαβάζει παραμύθια στην ποντιακή διάλεκτο, για να δώσει τη σκυτάλη στην (επίσης συγγραφέα) Έφη Γρηγοριάδου, η οποία συνέχισε την ανάγνωση στη νέα ελληνική. Ο επίλογος των παραμυθιών έγινε στην ποντιακή διάλεκτο. Η Ένωση Ποντίων πρόσφερε στις δύο συγγραφείς αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθησε η παράσταση του θεάτρου σκιών του Χάρη Μπιλλίνη «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη», με τους παρευρισκομένους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον, να γελούν αλλά και να συμμετέχουν με τον τρόπο τους.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, όλα τα παιδιά προμηθεύτηκαν δωρεάν το ημερολόγιο του Συλλόγου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Εκδηλωσεις