12 Δεκέμβριος 2016, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2016, 12:14

Η νέα υπερπανσέληνος της Τρίτης θα σβήσει τις Διδυμίδες!

  • Η νέα υπερπανσέληνος της Τρίτης θα σβήσει τις Διδυμίδες!
    Βροχή Διδυμίδων στον ουρανό (φωτ.: Flickr / Eddie Yip)

Με μια από τις πιο θεαματικές «βροχές» αστεριών, των Διδυμίδων, θα ξημερώσει η Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, καθώς τότε θα κορυφωθεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος. Αυτή τη φορά, όμως, το φαινόμενο θα το… σβήσει η υπερπανσέληνος της Τρίτης (στις 02:05 ώρα Ελλάδας), η οποία είναι η τρίτη μέσα στο 2016.

Η υπερπανσέληνος θα φωταγωγήσει τον ουρανό, καθώς το φεγγάρι θα φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Η NASA εκτιμά ότι η πανσέληνος δεν θα επιτρέψει την καλή παρατήρηση των μετεώρων, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς και τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Έτσι εκτιμάται ότι μόλις δέκα μετέωρα θα είναι ορατά την ώρα, και αυτά αρκετά αχνά.

Οι Διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, αποκαλούνται και «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» έως 120 φωτεινότατα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, δηλαδή έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι από μια μόνο συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα συγκεκριμένα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η πηγή τους (πιθανότατα) δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη αλλά ο μυστηριώδης αστεροειδής –ή, κατά άλλους, νεκρός κομήτης– «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA.

Πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο χωρίς «ουρά», το οποίο δεν αφήνει στο πέρασμά του αρκετή σκόνη για να δικαιολογήσει με βεβαιότητα τη δημιουργία των διαττόντων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μετέωρα των Διδυμίδων μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.