Σάββας Καλεντερίδης
9 Δεκέμβριος 2016, 14:21

Η κατάσταση περιπλέκεται στη Συρία

Σε προηγούμενο άρθρο μας, που αφορούσε τις τέσσερις στρατηγικές ήττες που υπέστη ο Ερντογάν στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, αναφερόμενοι στην τέταρτη ήττα, γράφαμε:

«Ο τέταρτος στόχος ήταν η “κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, με κάθε κόστος”, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ερντογάν.

»Όχι μόνο δεν την κατέλαβαν οι Τούρκοι, αλλά έφαγαν μια γερή “κατραπακιά” από τη Συρία, η οποία βομβάρδισε με αεροπλάνα κτήριο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, με τέσσερις νεκρούς και εννιά τραυματίες, κάτι που είναι αδύνατον να έγινε χωρίς την έγκριση της Μόσχας.

»Την ίδια επιχείρηση δήλωσαν επίσημα ότι δεν υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

»Το σκορ είναι 0-4 και δεν είναι τελικό.

»Όμως να υπογραμμίσουμε κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ως συμπέρασμα, για τους στρατηγικούς στόχους που θέτει ο Ερντογάν στην Κύπρο και τα σύνορα της ψυχής του: Κανέναν στόχο δεν μπορεί να πετύχει, όταν δεν έχει την σαφή υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης!».

Αυτά γράφαμε τις 2 Δεκεμβρίου, όμως από τότε οι εξελίξεις αλλά και οι ανατροπές γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είναι πραγματικά ραγδαίες, με τη Ρωσία να φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει με την Τουρκία, δίνοντας στην ουσία πράσινο φως για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης επιχείρησης για την κατάληψη της Αλ Μπαμπ.

Μάλιστα, η Τουρκία τις τρεις τελευταίες μέρες συγκεντρώνει στρατεύματα γύρω από την Αλ Μπαμπ, από σχηματισμούς των Αδάνων και του Αντέπ, ενώ μεταφέρει στην περιοχή και επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων και των αλεξιπτωτιστών.

Η επιχείρηση αυτή, αν έχει αίσιο τέλος για την Τουρκία, θα αποτρέψει την ένωση των κουρδικών καντονιών Αφρίν και Κομπάνι και θα κλείσει το δρόμο των Κούρδων προς τη θάλασσα, που είναι ένας μείζονος σημασίας στρατηγικός στόχος.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ από το επιτελείο της Βαγδάτης, που συντονίζει τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και ο συνασπισμός των χωρών που μάχονται το ΙΚ δεν υποστηρίζουν την επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον της Αλ Μπαμπ, σημειώνοντας με νόημα ότι απέσυραν και το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων που είχαν στείλει στην περιοχή, για συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι για να φθάσουμε στο σημείο αυτό, δηλαδή να δώσει η Ρωσία το πράσινο φως στην Τουρκία για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης και μείζονος γεωπολιτικής σημασίας επιχείρηση, συνέβησαν τα εξής:

  • Επισκέφθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τουρκία και είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου.
  • Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Μεντβέντεφ.
  • Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επικύρωσε το νόμο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που αποτελεί παραλλαγή του South Stream, εξαιτίας του οποίου έπεσε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.
  • Τέλος, Ρώσοι αξιωματούχοι, με τη διαμεσολάβηση των Τούρκων, έκαναν συναντήσεις με αξιωματούχους της συριακής αντιπολίτευσης που δρα στο Χαλέπι…

Για να συμπληρωθεί η εικόνα, την Πέμπτη είδαμε σε τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην περίφημη αεροπορική επίθεση εναντίον των Τούρκων στην Αλ Μπαμπ, την 24η Νοεμβρίου, την οποία οι Τούρκοι «χρέωναν» πότε στις ΗΠΑ και πότε στη Ρωσία!

Τώρα λοιπόν λέγεται ότι η Ρωσία φέρεται με τις δηλώσεις αξιωματούχων της, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πούτιν προς τον Ερντογάν, να ξεκαθαρίζει ότι δεν βρίσκεται αυτή πίσω από την αεροπορική επίθεση της 24ης Νοεμβρίου στην Αλ Μπαμπ εναντίον τμήματος των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί και τραυματίστηκαν άλλοι εννιά.

Μάλιστα οι Ρώσοι φέρονται να διατείνονται ότι τα αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξαν στην περιοχή εκείνο το πρωί δεν έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες, τονίζοντας με νόημα ότι στην περιοχή δρουν και άλλες δυνάμεις, με δυνατότητα αεροπορικών πληγμάτων, εννοώντας τις δυνατότητες που έχει το Ιράν να επιφέρει αεροπορικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τώρα, με προσοχή, η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς το Ιράν. Γι’ αυτό είπαμε ότι τα πράγματα στη Συρία περιπλέκονται…