8 Δεκέμβριος 2016, 15:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2016, 21:10

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι ναυτεργάτες

  • Απεργία ΠΝΟ: Εγκλωβισμένοι τουρίστες, φόβοι για παράταση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Να συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, και να μην αφήσουν τα πλοία να λύσουν κάβους για τουλάχιστον δύο ημέρες ακόμα, αποφάσισαν οι ναυτεργάτες. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής, κήρυξε νέα 48ωρη απεργία από τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής έως τις 6:00 το πρωί της Κυριακής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής πάντως επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος για τη συνέχιση της απεργίας.

«Η αιτία της απεργίας είναι υπόθεση φαντασίας κάποιων. Αν κάποιοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο χτυπούν την κυβέρνηση, ουσιαστικά έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια την κοινωνία», ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Πέμπτης.

«Αφήνουν τα νησιά σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Το γραφείο μου έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες των περιφερειαρχών , των δημάρχων, των Επιμελητηρίων, φορέων, πολιτών. Οφείλει λοιπόν κανείς να αντιληφθεί ότι υπάρχουν μικρά νησιά που δεν έχουν καμία επικοινωνία και δεν διαθέτουν ούτε καν αεροδρόμιο», τόνισε ο υπουργός.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέλαβε πως ουδέποτε υπήρξε θέμα εξομοίωσης του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών, με εκείνο των άλλων εργαζομένων και να φτάσει δηλαδή στο 45%. Τόνισε πως από την αρχή δεν υπήρχε τέτοια διάθεση από την κυβέρνηση και ότι η συζήτηση περιορίστηκε σε ενδεχόμενη αύξηση της τάξεως μόλις του 3%, ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως ακόμα και αυτό το ποσοστό αποσύρθηκε από το τραπέζι στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν με τους θεσμούς.

Παράλληλα επανέλαβε τη δήλωση στη Βουλή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ναυτικών, ούτε για το 2016, ούτε για το 2017, ούτε για το 2018.