8 Δεκέμβριος 2016, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2016, 11:15

TIME: «Πρόσωπο της Χρονιάς» ο Ντόναλντ Τραμπ

  • TIME: «Πρόσωπο της Χρονιάς» ο Ντόναλντ Τραμπ
    Το γεμάτο υπονοούμενα εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού (φωτ.: TIME)

Τον 45ο πρόεδρο των «Διχασμένων Πολιτειών Αμερικής», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε ως «Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2016» το περιοδικό TIME, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων το πώς ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και βγήκε νικητής από την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή», ήταν η αντίδραση του Τραμπ όταν ενημερώθηκε για τον τίτλο που του απένειμε το περιοδικό ενώ μιλούσε τηλεφωνικά σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ματ Λάουερ πώς αισθάνεται με τον υπαινιγμό περί «διχασμένων πολιτειών Αμερικής», ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως δεν νιώθει προσβεβλημένος γιατί δεν δίχασε εκείνος τις ΗΠΑ, αλλά είναι ήδη διχασμένες. «Είναι κάτι που θα φτιάξουμε, θα το αλλάξουμε» δήλωσε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Γιατί αυτή η επιλογή

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του δημοφιλούς περιοδικού Νάνσι Γκιμπς εξήγησε την επιλογή λέγοντας πως «εδώ και 90 χρόνια, ανακηρύσσουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, για το καλύτερο ή για το χειρότερο, στα γεγονότα της χρονιάς. Τι είναι λοιπόν φέτος, το καλύτερο ή το χειρότερο; Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το πόσο βαθιά η χώρα διαφωνεί για την απάντηση».

«Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία, ότι η αλήθεια έχει ισχύ ίση μόνο με την εμπιστοσύνη προς εκείνους που τη λένε, επειδή έδωσε φωνή σε ένα αφανές εκλογικό σώμα φέρνοντας στο προσκήνιο όσα το αγανακτούν και προβάλλοντας τους φόβους του, κι επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2016», πρόσθεσε η ίδια.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του Τραμπ, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης κι οι διανοούμενοι τον απέρριπταν, τον χαρακτήριζαν άξεστο, ντελάλη, σόουμαν που έκανε πολλή φιγούρα κι είχε λίγη ουσία. Αλλά αυτό που οι επικριτές του ουδέποτε κατάλαβαν είναι πως η αποστροφή τους τον έκανε πιο δυνατό. Για χρόνια, τρεφόταν από την περιφρόνησή τους, τη χρησιμοποίησε για να βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των λαϊκών εντύπων, για να συνδεθεί με τον απλό κόσμο», αναφέρει το πορτρέτο του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ στο περιοδικό.

Το αμερικανικό περιοδικό ανακηρύσσει το «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το 1927.

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει πολύ συχνά προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής σε αυτή την κατηγορία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε τον τίτλο το 2015, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επελέγη το 2008 και το 2012, μετά τις εκλογικές του νίκες.