8 Δεκέμβριος 2016, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2016, 08:03

Το πρόσωπο της τραγωδίας των Αρμενίων πρωταγωνιστεί σε αφίσες Τούρκων

  • Το πρόσωπο της τραγωδίας των Αρμενίων πρωταγωνιστεί σε αφίσες Τούρκων
    Η ιστορική φωτογραφία του Armin T. Wegner

Στις 5 Δεκεμβρίου στη Σμύρνη το τμήμα γυναικών του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP σε εκδήλωση με τίτλο «82 χρόνια δικαίωμα της γυναίκας στην ψήφο» πρόβαλε τη γνωστή φωτογραφία από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, του Γερμανού στρατιωτικού και φωτογράφου Armin T. Wegner, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Γεννήθηκα με την Απελευθέρωση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη φωτογραφία προβάλλεται σε γιγαντοοθόνες ως Τουρκάλα γυναίκα, μητέρα, ηρωίδα, σε εκδήλωση γυναικών του κόμματος. Τον Απρίλιο του 2008 στην Άγκυρα σε διαφημιστή καμπάνια από τον τομέα γυναικών του κόμματος ΑΚΡ πάλι η ίδια φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για να δείξει τον πόνο και τα βάσανα της Τουρκάλας γυναίκας σε καιρούς πολέμου. 

Θεωρούμε ότι αυτή η πράξη είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο και ασέβεια για την ιστορία μας που μάλλον δεν έχει προκληθεί από άγνοια. Είναι μια πράξη σκόπιμη που προσπαθεί για μια ακόμη φόρα να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να καταγράψει στη συνείδηση της κοινής γνώμης την εικόνα της τραγικής Αρμένισσας μάνας, ως ηρωίδα Τουρκάλα.