3 Δεκέμβριος 2016, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2016, 17:26

Το μετέωρο βήμα της Αθήνας στο Κυπριακό

  • Ο Τσίπρας βλέπει Αναστασιάδη και εκπροσώπους κυπριακών κομμάτων
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Αν η Αθήνα πίστευε πράγματι, όπως λέει, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και Κατοχής τότε θα ήταν  αυτονόητο ότι τα τουρκικά στρατεύματα που πιστοποιούν την Κατοχή θα αποχωρούσαν ταυτόχρονα με την υπογραφή των κειμένων της όποιας τελικής συμφωνίας.

Οι περιπλοκές οφείλονται στο ότι η Αθήνα, το Μαξίμου, ο Τσίπρας, δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει.

Αντιθέτως ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης ξέρει πολύ καλά που το πάει. Το ξέρει από την εποχή του σχεδίου Ανάν. Ο Αναστασιάδης δεν έχει αντίρρηση να πάρουν οι Τούρκοι, οι Αμερικάνοι, οι Έγγλέζοι, ό,τι θέλουν και να τελειώνουμε. Η δουλειά σκάλωσε επειδή ο Ερντογάν είναι άπληστος, όπως και όλοι οι προηγούμενοι Τούρκοι ηγέτες, θέλουν όλη την Κύπρο, τίποτα λιγότερο.

Ο δεύτερος λόγος που χάλασε η συμφωνία είναι ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, με παρέμβασή του, είπε, πολύ λογικά, ότι πρέπει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, αφού η παρουσία τους πιστοποιεί την Κατοχή. Ο Νίκος Αναστασιάδης για να γλιτώσει από την παρέμβαση Κοτζιά είπε ότι χρειάζεται να αποφασίσει ο Τσίπρας λέγοντας, όμως, με δικά του λόγια, ότι ο Τσίπρας δεν ξέρει «απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξει», μια θέλει τη λύση Κοτζιά και μια του αρέσουν όσα λέει ο Αναστασιάδης.

Άλλοι λένε, με ευγενικές διατυπώσεις, ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ μπερδεμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν και δεν ξέρει τι να κάνει. Δηλαδή; Τα ‘χει χαμένα;

Για να κλείσουμε αυτό το θέμα: Ο Νίκος Κοτζιάς έχει σωστή θέση αλλά όχι σωστή στάση. Δεν είσαι πατριώτης επειδή διαφωνείς με όσα αναφέρει το site tvxs του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου που προωθεί τη λύση Αναστασιάδη. Για να είναι πατριώτης ένας ΥΠΕΞ οφείλει πρωτίστως να κάνει ο ίδιος τη δουλειά του. Που δεν είναι να αντιπολιτεύεται τον Κούλογλου αλλά να συγκρούεται με τον κάθε ομόλογό του για όσα μας απασχολούν και μόνο αν ή όταν τα πράγματα φθάσουν στο αμήν να υποδεικνύει ως ύστατη διέξοδο την πρωθυπουργική παρέμβαση.

Ο Κοτζιάς τα έβαλε με τον Κούλογλου, χωρίς καν να τον κατονομάσει, και είπε να βρει λύση ο Τσίπρας με τον Ερντογάν, βγάζοντας την ουρά του απ’ έξω.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες του δημοσιογράφου Δ. Κωνσταντακόπουλου ότι ο Κοτζιάς προτείνει, ως τώρα ατύπως, η αστυνομία του νησιού να συγκροτηθεί από μη Κύπριους χριστιανούς και μουσουλμάνους, τότε ο πατριωτισμός του Νίκου Κοτζιά έχει μεγάλες… τρύπες, αφού η πρότασή του, αν είναι έτσι, εκπληρώνει τις επιδιώξεις τρίτων, Άγγλων και Αμερικανών, η Κύπρος να διοικείται από αυτούς, όπως προέβλεπε επί της ουσίας το σχέδιο Ανάν.

Τέλος πατριωτισμός είναι να διασωθεί η διεθνής προσωπικότητα του νησιού, η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν αυτή χαθεί, θα χαθεί αργά ή γρήγορα το νησί.

Απόστολος Αποστολόπουλος