10 Δεκεμβρίου 2016, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκεμβρίου 2016, 14:04

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, του Νίκου Τσελεμεντέ

  • Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, του Νίκου Τσελεμεντέ

Την αυθεντική συνταγή για μελονακάρονα του Τσελεμεντέ επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα στις συνταγές του pontos-news.gr. Στην ωραία γλώσσα της εποχής του, όπως τη βρήκαμε στη συλλεκτική έκδοση με το μαύρο εξώφυλλο! 

ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλ. αλεύρι μαλακό
  • 4 φλ. σιμιγδάλι 
  • 2 φλ. λάδι
  • ½ φλ. ζάχαρι ψιλή
  • 2 φλ. μέλι
  • 2 ποτηράκια κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι ζωμόν και φλούδα ξυστήν
  • 1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ ή σόδα

Δια σιρόπι

  • 300 γρ. μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνομε το λάδι στο τηγάνι και το ρίπτομε στο σιμιγδάλι, το οποίον έχομε βάλει σε λεκάνη μαζί με το αλεύρι, τα τρίβομε καλά μέχρις ότου αναμιχθούν και τότε προσθέτομε την ζάχαρι και το μισό ποτήρι του κρασιού νερό.
  2. Εξακολουθούμε να τα δουλεύομε καλά, προσθέτοντες τ’ αρωματικά, το κονιάκ, τον ζωμό του πορτοκαλιού, την φλούδα ξυστήν και τέλος το μπέκιν, το οποίον έχομεν ανακατεμένο με μισή χούφτα αλεύρι.
  3. Ζυμώνομε καλά όλη την μάζα, τα πλάθομε διάφορα σχήματα, τα βάζομε σε ταψί και τα ψήνομε σε μέτριο φούρνο αρχικώς, κατόπιν δε σε δυνατώτερο, ώστε να πάρουν χρώμα.
  4. Αφού τ’ απομακρύνωμεν από τον φούρνον, τα αφήνομε να μισοκρυώσουν για να μη τρίβωνται και τα ρίπτομε μέσα στο σιρόπι, το οποίο έχομε και βράζει, με μισό φλυτζάνι νερό, το αποσύρομε δε από την φωτιά μόλις τα ρίψωμε μέσα, και αφού παραμείνουν 5-6 λεπτά της ώρας, τα βγάζομε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζομε σε πιατέλα.
  5. Τα πασπαλίζομε με ολίγη κανέλλα και ζάχαρι ψιλή και ρίπτομεν επάνω των και λίγα καρύδια με σησάμι κοπανισμένα.