1 Δεκέμβριος 2016, 08:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2016, 09:39

Στις Βρυξέλλες η Αχτσιόγλου για... έντιμο συμβιβασμό

  • Κοινωνικό μέρισμα 2017: Από σήμερα η καταβολή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Έναν έντιμο συμβιβασμό αναζητά η κυβέρνηση στα εργασιακά, χρησιμοποιώντας το επικοινωνιακό τρικ της χρονικής μετάθεσης των δύσκολων αποφάσεων για το 2017 αλλά και το 2018 προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη συμφωνία (staff level agreement) μέχρι την Παρασκευή.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να έχει υποχωρήσει σε κάποιες από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός έχει κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις και τον υποκατώτατο μισθό των νέων (527 ευρώ μικτά για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και 556 ευρώ για τον δεύτερο χρόνο), ενώ προσπαθεί να σώσει όπως μπορεί τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναζητώντας συμμάχους όπως τον επίτροπο οικονομικής πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί.

Στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές διαφωνούν στον τρόπο που θα καθορίζονται, ενώ προτείνουν την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Για τον κατώτατο μισθό δεν δέχονται τη διμερή διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων και θέλουν το κράτος να έχει ρόλο κεντρικού ρυθμιστή. Επίσης ζητούν από το 2017 ο κατώτατος μισθός να μην περιλαμβάνει τα οικογενειακά επιδόματα και τις τριετίες (ωρίμανση), ενώ ανοικτό παραμένει και το θέμα του 13ου και 14ου μισθού.

Αντίθετα, η κυβέρνηση ζητά συλλογικές διαπραγματεύσεις και κλαδικές συμβάσεις προκειμένου να επανέλθει η «κανονικότητα» στην αγορά εργασίας, ενώ στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου,η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά προτείνει μικρές παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.