28 Νοέμβριος 2016, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2016, 17:04

Η Αλβανία επιβεβαιώνει την κατεδάφιση 15 ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρρα

  • Η Αλβανία επιβεβαιώνει την κατεδάφιση 15 ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρρα
    Κάτοικοι της Χειμάρρας σε εκδήλωση διαμαρτυρίας τον Αύγουστο ενάντια στις κατεδαφίσεις σπιτιών και στις απαλλοτριώσεις περιουσιών

Με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Αλβανία επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση 23 περιουσιών στη Χειμάρρα, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Δήμου στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου σχεδίου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Δημοσίευμα του himara.gr αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργείου Πολεοδομικής Ανάπτυξης αφορά την κατεδάφιση 15 σπιτιών (και την απαλλοτρίωση του οικοπέδου τους), καθώς και την απαλλοτρίωση επτά κτημάτων και ενός αγροτεμαχίου.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, η απόφαση αφορά 15 κτήρια που χαρακτηρίζονται ως κατοικίες «και όχι δύο κατοικίες και μερικά γκαράζ, όπως είχαν δηλώσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και ο δήμαρχος Χειμάρρας». Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι τουλάχιστον 8 σπίτια διαθέτουν νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας, ενώ τα υπόλοιπα 7 δεν χαρακτηρίζονται αυθαίρετα αλλά ότι «δεν διαθέτουν έγγραφα».

«Όλα τα σπίτια που θα κατεδαφιστούν και τα κτήματα που θα απαλλοτριωθούν ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους της Χειμάρρας», εξηγεί το δημοσίευμα και τονίζει τη μεγάλη εμπορική τους αξία.

Η καταχώριση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έγινε σχεδόν ένα μήνα μετά την αποστολή των ειδοποιητηρίων, στις 28 Οκτωβρίου, τα οποία έδιναν προθεσμία πέντε ημερών πριν από την κατεδάφιση, η οποία, με βάση την αλβανική νομοθεσία, έπεται της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.