24 Νοέμβριος 2016, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2016, 20:07

Και επίσημα στους Κινέζους το 24% του ΑΔΜΗΕ

  • Και επίσημα στους Κινέζους το 24% του ΑΔΜΗΕ
    Το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο Κρυονέρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την πώληση του 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ ενέκρινε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ είχε ανακηρύξει την κινεζική εταιρία ως προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την πώληση του 24% της συμμετοχής της εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ. 

Θα ακολουθήσει στις αρχές του 2017 νέα Γενική Συνέλευση για τη δημιουργία της Δημόσιας Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, στην οποία θα μεταβιβασθούν μετοχές του Διαχειριστή) και η εισαγωγή της τελευταίας στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, στη βάση των προβλέψεων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο τέλος της διαδικασίας το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή, η κινεζική εταιρεία που θα έχει ρόλο στρατηγικού επενδυτή το 24% και το υπόλοιπο 25% λοιποί επενδυτές.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά την Πέμπτη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, οι φορολογικές υποχρεώσεις που προκύπτουν για τη ΔΕΗ από τις μεταβιβάσεις φθάνουν σε 376 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν το 2018.

«Με την απόφαση της πλειοψηφίας των μετόχων ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.