24 Νοέμβριος 2016, 16:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2016, 16:31

Απαγορευμένη πόλη για τους Τούρκους η αλ Μπαμπ

  • Απαγορευμένη πόλη για τους Τούρκους η αλ Μπαμπ

Ενώ τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους από ορισμένες συριακές πολιτοφυλακές βρίσκονταν στη πύλη της πόλης της αλ Μπαμπ στη βόρεια Συρία, και αναμενόταν ότι θα την καταλάβουν, τα πάντα έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Λιβάνου «Assafir», η Ρωσία έστειλε ένα τελεσίγραφο στη Τουρκία και την πληροφόρησε ότι η πόλη ανήκει στη συριακή κυβέρνηση. 

Η προειδοποίηση αυτή έλαβε χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και κατά τη διάρκεια των οποίων υπενθυμίστηκαν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών για τη ζώνη ανάπτυξης των Τούρκων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, κατά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης Ασπίδα του Ευφράτη, αποκάλυψε μια συριακή στρατιωτική πηγή στην εφημερίδα, διαβεβαιώνοντας ότι η πόλη αλ Μπαμπ δεν ήταν μέρος της συμφωνίας.


(Φωτ.: deseretnewscom)

Είχε συμφωνηθεί ότι οι Τούρκοι θα σταματούσαν σε βάθος 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Τζαραμπλούς, ιδίως προκειμένου να εξασφαλιστεί μια προωθημένη θέση στο συριακό έδαφος για να βοηθήσει στην πρόληψη της συνέχειας μεταξύ των δύο περιοχών που κατέλαβαν οι Κούρδοι, Κομπανέ και Αφρίν και για την παρακολούθηση των επιχειρήσεων των κουρδικών πολιτοφυλακών των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς.

Οι Ιρανοί, επίσης, είχαν συμφωνήσει με τους Τούρκους για αυτό το όριο των 12 χιλιομέτρων. 

Οι Τούρκοι όχι μόνο έχουν παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις τους, αλλά επιπλέον, αποφάσισαν να τοποθετήσουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη στον κατάλογο των στόχων τους και παραβίασαν τη συμφωνία τους με τους Ρώσους να πάψουν να υποστηρίζουν τις ένοπλες παρατάξεις που έδρασαν για να διεισδύσουν το Χαλέπι από τα δυτικά. 


(Φωτ.: Al-Masdar News)

Η τελευταία προσπάθεια, στο πλαίσιο της μάχης που ονομάστηκε «Μεγάλη Εποποιία του Χαλεπιού», κατέληξε σε μεγάλη αποτυχία.

Η συριακή πηγή ανέφερε στην Assafir ότι οι Τούρκοι που δεν τήρησαν ποτέ καμία από τις δεσμεύσεις τους σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, έχουν, παραβιάζοντας  την συμφωνημένη απόσταση, ξαναφέρει στην επιφάνεια την επιλογή της εισόδου του συριακού στρατού στην πόλη αλ Μπαμπ.

Μηνύματα από τη Συρία και τη Ρωσία εστάλησαν για να σταματήσει η τουρκική προέλαση. 

Οι Σύροι είχαν στη συνέχεια απειλήσει ότι οποιαδήποτε επέλαση προς την κατεύθυνση αυτής της πόλης θα θεωρηθεί ως εισβολή που θα απαιτήσει την παρέμβαση του στρατού. Από συριακή και τουρκική πηγή, βεβαιώνεται χωριστά ότι μοίρα μαχητικών αεροπλάνων MiG-31 πλαισίωσε μια μοίρα τουρκικών αεροπλάνων στον ουρανό της περιοχής. 

Κύριο αντικείμενο συζητήσεων είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι παρέδωσαν στη Συρία έξι αεροπλάνα απόσχισης τύπου MiG-25 στο πλαίσιο μιας σύμβασης που συνήφθη το 2007. Αεροπλάνα που μπορούν να πετάξουν σε ταχύτητα 3.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, διαθέτουν ένα ραντάρ 300 χλμ. κάλυψης, ενώ οι πύραυλοι τους μπορούν να φτάσουν σε κάποιο στόχο στα 200-300 χλμ.

Οι Αμερικανοί φαίνονται επίσης εχθρικοί προς την είσοδο των Τούρκων στην πόλη αλ Μπαμπ.

Επίσης, αρνούνται τη συμμετοχή Τούρκων στη μάχη της Ράκκας, στην οποία έδωσαν το πράσινο φως στις κουρδικές πολιτοφυλακές SDF στις οποίες δεν σταμάτησαν να «προμηθεύουν όπλα και να παρέχουν εκπαίδευση από τη πόλη του Κομπανέ. Από τότε, παρά την εξάπλωση σε λίγα χιλιόμετρα από την αλ Μπαμπ περίπου 250 τουρκικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων σε μια γραμμή 30 χιλιομέτρων σε μήκος, εκτός από 5.500 Τούρκους στρατιώτες, συν όλες τις συριακές πολιτοφυλακές που ανακυκλώνονται, καμία πρόοδο δεν έχει αναφερθεί.

Επιπλέον, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Kwayrès, που βρίσκεται κοντά στο Χαλέπι, η μονάδα ειδικών δυνάμεων του συριακού στρατού είναι σε επιφυλακή, περιμένοντας την εντολή να ξεκινήσει πορεία προς την αλ-Μπαμπ. Ταυτόχρονα, έφτασε στην πόλη της Σαφίρα, νοτιοανατολικά του Χαλεπίου, ένα τάγμα θωρακισμένων της Χεζμπολάχ, που ήρθε ειδικά από την αλ Κουϊσαίρ, την πρώτη πόλη που είχε απελευθερώσει το 2013.

Αναδημοσίευση: infognomonpolitics.blogspot.gr