26 Νοέμβριος 2016, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2016, 12:30

Συγκίνηση από ποντιακούς χορούς και τραγούδια στο κέντρο της Τιφλίδας (βίντεο)

«Όπως έλεγε η γιαγιά μας, οι Τούρκοι μάς πήραν τα πάντα. Το μόνο που μας έμεινε είναι το τραγούδι και ο χορός μας. Ελάτε να σας δείξουμε». Με αυτήν την παρότρυνση σε τέσσερα νεαρά Ελληνόπουλα, δύο Ελληνίδες της Γεωργίας οδηγούν τα βήματα του θεατή, του ξένου αλλά και του δικού, στην ποντιακή παράδοση και μαγεύουν τραγουδώντας την πατρίδα. Στο πολιτιστικό δρώμενο, η Ένωση Ελληνικής Νεολαίας της Γεωργίας παρουσίασε σε πεζόδρομο της Τιφλίδας τους ποντιακούς χορούς τίκ' διπλόν, Σαμσόν και κότσαρι, και συγκίνησε.

Αυτή η εξαιρετική παρουσίαση ποντιακών χωρών, όπως φαίνεται και στο βίντεο, χάρισε στους νεολαίους της Γεωργίας την πρώτη θέση στο διαγωνισμό ποντιακών χορών στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το διαγωνισμό, που διήρκεσε έναν μήνα και ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, διοργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, με σκοπό την προβολή και προώθηση του ποντιακού πολιτισμού, την υποστήριξη της ελληνικής νεολαίας αλλά και των χορευτικών συγκροτημάτων στις χώρες αυτές.


Οι δύο Ελληνίδες της Γεωργίας τραγουδούν στην αρχή του βίντεο «Την πατρίδα μ' έχασα»

Οι κριτές ομόφωνα ανέδειξαν ως νικήτρια ομάδα την Ένωση Ελληνικής Νεολαίας της Γεωργίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους όλα τα χορευτικά συγκροτήματα έκαναν εξαιρετική δουλειά, όμως δεν παρουσίασαν όλοι μόνο ποντιακούς χορούς. Όπως ανακοίνωσαν, είναι οπωσδήποτε αναγκαίο να πραγματοποιηθούν μαθήματα ποντιακών χορών στα χορευτικά συγκροτήματα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, για να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ως βραβείο δέκα ποντιακές φορεσιές με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος πέντε χορευτικά συγκροτήματα από τρεις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ: Η Ένωση Ελληνικής Νεολαίας της Γεωργίας (Τιφλίδα), το ελληνικό χορευτικό συγκρότημα «Φωτεινή» από το Νοβοροσίσκ (Ρωσία), το συγκρότημα ελληνικών χορών «Ζορμπάς» από τη Μαριούπολη (Ουκρανία), το ελληνικό χορευτικό και μουσικό συγκρότημα «Πολύτιμοι λίθοι του Σαρτανά» (Ουκρανία) και η Ελληνική Νεολαία της Μαριούπολης «Νέο Αστέρι» (Ουκρανία).


Οι Πόντιοι της Γεωργίας φέρνουν την «πατρίδα» στην Τιφλίδα

Την κριτική επιτροπή που αξιολόγησαν τα βίντεο αποτέλεσαν οι εξής:

  • Χρήστος Σαββίδης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ετήσιου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Ευρώπη.
  • Γεωργία Μαυρίδου, Συντονίστρια της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά.
  • Ευθύμης Αυγετίδης, Συντονιστής της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων της Αυστραλίας.