23 Νοέμβριος 2016, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2016, 12:21

24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Πέμπτη

  • Συνέχιση κινητοποιήσεων από την ΑΔΕΔΥ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γενική απεργία έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη δεινή κατάσταση που επικρατεί σε καίριους τομείς του Δημοσίου.

Παράλληλα έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ που συμμετέχει στην απεργία θα συγκεντρωθεί στις 10:30 στην Ομόνοια.

Σε συνέντευξη Τύπου η ΑΔΕΔΥ τόνισε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά περίπου 370.000 και από 936.000 το 2011 και ο αριθμός τους είναι σήμερα, μαζί με τους ένστολους, 567.000. Έτσι οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επιχείρησαν να δείξουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα και να αιτιολογήσουν το αίτημα τους για ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, κυρίως στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ έκαναν λόγο για «εργασιακή ζούγκλα» και «εργασιακό μεσαίωνα».

Εξάλλου, όπως τόνισαν, επίκειται «σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με ταυτόχρονη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αμφισβήτηση του κατώτατου μισθού και επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα». Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναμένεται και η κατάργηση της σταθερής απασχόλησης.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η ΠΝΟ, ενώ προς το παρόν δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μόνο οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ έχουν ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.