22 Νοέμβριος 2016, 17:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2016, 18:06

Με τιμές αρχηγού κράτους η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωστή Στεφανόπουλο (φωτο, βίντεο)

  • Με τιμές αρχηγού κράτους η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωστή Στεφανόπουλο (φωτο, βίντεο)
    Το φέρετρο με τη σορό του Κωστή Στεφανόπουλου και μπροστά αξιωματικός που μεταφέρει τα παράσημα του πρώην ΠτΔ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε σήμερα με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 90 ετών. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στελέχη της κυβέρνησης, πολλοί βουλευτές, πρώην υπουργοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συνεργάτες και φίλοι του Κ. Στεφανόπουλου, καθώς και πλήθος κόσμου.

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο αναγνωρίζοντας ομοθύμως το μεγάλο κενό το οποίο δημιουργεί ο θάνατός του στην πολιτική και πολιτειακή μας ζωή», τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε.


Ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος εξέρχεται από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού όπου τελέστηκε
η Εξόδιος Ακολουθία για τον Κ. Στεφανόπουλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Συνεχίζοντας, ο Πρ. Παυλόπουλος ανέδειξε τέσσερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Κωστή Στεφανόπουλου: την «ανυπόκριτη ανιδιοτέλεια», την «αταλάντευτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον», τον «πατριωτισμό» και τη «διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων, προκειμένου να πορεύεται ο λαός μας και το έθνος μας την οδό της σύμπνοιας και της ενότητας».

Κατά την Εξόδιο Ακολουθία ερρίφθησαν από το πυροβολείο του Λυκαβηττού 21 τιμητικοί κανονιοβολισμοί. Η Προεδρία της Δημοκρατίας άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σήμερα και αύριο, με ώρες προσέλευσης από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00 (είσοδος από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 2).


Το φέρετρο με τη σορό του Κ. Στεφανόπουλου σκεπασμένο με την ελληνική σημαία
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Το φέρετρο έφθασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου καλυμμένο με την ελληνική σημαία ενώ τις προβλεπόμενες τιμές απέδωσε άγημα της Προεδρικής Φρουράς. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, έως και αύριο θα τηρηθεί δημόσιο πένθος και οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων θα κυματίζουν μεσίστιες.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του, ο πρώην ΠτΔ θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αχαΐα.