22 Νοέμβριος 2016, 12:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2016, 12:30

Κλειστή έως τις 16 Αυγούστου 2018 η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

  • Κλειστή έως τις 16 Αυγούστου 2018 η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα
    Η πινακίδα στα αριστερά γνωστοποιεί τις εργασίες που γίνονται στη μονή και τον περιβάλλοντα χώρο. Η φωτογραφία είναι από την αποστολή του pontos-news.gr το καλοκαίρι του 2016 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Φέτος, για πρώτη φορά από το 2010, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα δεν έγινε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τον Δεκαπενταύγουστο. Όπως όλα δείχνουν, την επόμενη φορά που στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου θα ακουστούν ψαλμωδίες (αν ακουστούν), το ημερολόγιο θα γράφει 2019.

Και αυτό γιατί η Σουμελά θα μείνει κλειστή για το κοινό έως τις 16 Αυγούστου 2018. Δηλαδή, θα ανοίξει μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο!

Την είδηση μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ανδρέας Ρομπόπουλος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον κατάλογο των προσωρινά κλειστών μουσείων που ανανεώθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβάνεται και η Παναγία Σουμελά. Από αυτόν τον κατάλογο μαθαίνουμε ότι η χρονική περίοδος που η μονή θα μείνει κλειστή είναι έως τις 16 Αυγούστου 2018.


Η φωτογραφία είναι από την αποστολή του pontos-news.gr το καλοκαίρι του 2016 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Κάπως έτσι πήρε και την απάντηση που ζητούσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Χαλούκ Πεκσέν. Με ερώτηση που είχε καταθέσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο, ο βουλευτής Τραπεζούντας απευθυνόμενος στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ζητούσε να μάθει πότε θα ανοίξει το ιστορικό μνημείο, εκφράζοντας φόβους ότι οι εργασίες αναστήλωσης θα τραβήξουν σε μάκρος.

Οι εργασίες αναστήλωσης στην Παναγία Σουμελά ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Χαλούκ Πεκσέν, επιπλέον, ζητούσε να μάθει αν η απόφαση για το κλείσιμο του μοναστηριού σχετίζεται με το γεγονός ότι τελούν εκεί λειτουργία οι χριστιανοί και αν με αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια αυτή να εμποδιστεί. Μάλιστα άφηνε αιχμές ότι η Τραπεζούντα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την πολιτισμική και οικονομική εξόντωσή της.