Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων στα αρμενικά σπίτια υπάρχει κατά παράδοση πάντα το γλυκό ανουσαμπούρ.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αποφλοιωμένο σιτάρι
- 750 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. ξερά δαμάσκηνα
- 350 γρ. ξερά βερίκοκα
- 1 φλ. ξανθιά σταφίδα
- 1 φλ. κουκουνάρι
- 1 φλ. σουσάμι
- 1,5 ποτήρι αμυγδαλόψιχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουσκεύουμε το σιτάρι για 12 ώρες. Χύνουμε το νερό και βάζουμε το σιτάρι να βράσει σε φρέσκο νερό, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, 4-5 ώρες το λιγότερο, μέχρι να ανοίξει.
- Παράλληλα ψήνουμε στο φούρνο ξεχωριστά τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι και το σουσάμι.
- Θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
- Μισή ώρα πριν κατεβάσουμε το σιτάρι απ' τη φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
- Όταν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα απ' το σουσάμι, το κουκουνάρι και τα αμύγδαλα.
- Αφήνουμε το ανουσαμπούρ να κρυώσει για μισή ώρα, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μικρά, και πριν το σερβίρουμε γαρνίρουμε την τελευταία στιγμή με το υπόλοιπο αμύγδαλο, σουσάμι και κουκουνάρι. Προαιρετικά βάζουμε και ρόδι.
Πηγή: armenika.gr.