16 Νοέμβριος 2016, 20:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2016, 19:43

Κορυφώνεται η αγωνία για την αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης

  • Έτοιμα να σηκώσουν και πάλι χειρόφρενο τα αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Στο μαρτύριο του «σκοτσέζικου ντους» υποβάλλονται από το πρωί οι Θεσσαλονικείς, καθώς οι πληροφορίες για το αν θα τραβήξουν τελικά χειρόφρενο ή όχι τα αστικά λεωφορεία από το πρωί της Πέμπτης (από επίσχεση εργασίας των εργαζομένων) διαδέχονται η μία την άλλη.

Από το πρωί της Τετάρτης η διοίκηση των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι άλλων φορέων της συμπρωτεύουσας, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταφορών έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση –έστω και προσωρινή– στο «καυτό» ζήτημα, και να αποφευχθεί νέα ταλαιπωρία αλλά και οικονομική αιμορραγία των Θεσσαλονικέων.

Τελικά, μετά από επικοινωνία του Γιάννη Μπουτάρη με αρμόδιους στο υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να γίνει συνάντηση όλων των πλευρών και να βρεθεί οριστική λύση, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αυτή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.

Εξάλλου, για να αποφευχθεί η επίσχεση εργασίας από την πλευρά των εργαζομένων θα καταβληθούν χρήματα από τα οφειλόμενα για τον ΦΠΑ, τα οποία ανέρχονται σε 12,5 εκατ. ευρώ – ποσό από το οποίο αναμένεται να εξοφληθούν οφειλόμενοι μισθοί.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, και όσο περνά η ώρα η αγωνία κορυφώνεται για το αν η συμπρωτεύουσα θα ξαναζήσει τις δύσκολες μέρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν για 12 ημέρες κανένα αστικό λεωφορείο δεν βγήκε στους δρόμους.

«Η απόφασή μας για επίσχεση εργασίας από το πρωί της Πέμπτης είναι ειλημμένη. Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μόνο αν μας καταβληθούν τα χρήματα για τους οφειλόμενους μισθούς μας. Ακόμα κι αν γίνει αυτό, όμως, θα επιδιώξουμε να γίνει η συνάντηση των φορέων της Θεσσαλονίκης με την ηγεσία του υπουργείου, και θα προσέλθουμε σ' αυτήν προκειμένου να λυθούν οριστικά τα προβλήματα με την αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσερμενίδης.

«Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, αλλά έχει δίκιο και η πόλη. Παρακάλεσα τους εργαζόμενους να πάνε λίγο πίσω τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να γίνει η συνάντηση στην Αθήνα. Δεν χάθηκε ο κόσμος να περιμένουν δύο-τρεις μέρες ακόμα. Αν δεν μας δεχθεί ο κ. Σπίρτζης, είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε συνάντηση από τον κ. Τσίπρα», είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης