16 Νοέμβριος 2016, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2016, 13:33

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν on-line έλεγχο για ταξίδια στην ΕΕ

  • Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν on-line έλεγχο για ταξίδια στην ΕΕ
    (Φωτ.: morevisas.com)

Με αντίτιμο περίπου 5 ευρώ, εκατομμύρια τουρίστες και επιχειρηματίες από χώρες που δεν χρειάζονται βίζα για να έρθουν στην Ευρώπη θα μπορούν να κάνουν on-line έλεγχο ασφαλείας πριν να φτάσουν στην Γηραιά Ήπειρο, εφόσον εγκριθεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρήση του συστήματος ETIAS. 

Το σύστημα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προωθήσει άμεσα, θα ελέγχει τα έγγραφα ταυτότητας των προσώπων και τα στοιχεία της κατοικίας τους.

Στη συνέχεια, θα τα διασταυρώνει με πολλές ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων σχετικών με την ασφάλεια και τα εγκλήματα. 

Η Επιτροπή ελπίζει πως ο έλεγχος αυτός θα κλείσει τα «παραθυράκια» στα σύνορα της ΕΕ που εκμεταλλεύονται ισλαμιστές, εγκληματίες και επίδοξοι παράτυποι μετανάστες. Το μέτρο θα επηρεάσει τους πολίτες περίπου 60 χωρών που μπορούν να επισκέπτονται τις περιοχές όπου εφαρμόζεται η Συνθήκη Σένγκεν της Ευρώπης για σύντομα ταξίδια χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου, μεταξύ των οποίων οι Αμερικανοί, οι Ιάπωνες και, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που θα διαπραγματευτεί το Λονδίνο για το Brexit, ενδεχομένως και οι Βρετανοί.


Ανάλογο σύστημα έχουν οι ΗΠΑ

Πώς θα ενισχύσει την ασφάλεια της ΕΕ
Το πρόγραμμα, το οποίο θα σταλεί για έγκριση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει στόχο να αυτοχρηματοδοτείται μέσω της χρέωσης για την αίτηση. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η εγκατάσταση του συστήματος κοστίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος της λειτουργίας του θα ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ.

Με το πρόγραμμα αυτό θα αντιμετωπιστούν επίσης οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια για την επέκταση, μέσα στα ερχόμενα χρόνια, των ταξιδιών χωρίς βίζα σε δύο μεγάλους γείτονες της Ευρώπης, την Τουρκία και την Ουκρανία, ενώ θα εφαρμοστεί αμέσως όσον αφορά πρόσωπα από κράτη στα Βαλκάνια που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Αλβανία και η Σερβία.

Το σύστημα, που είναι παρόμοιο με το αμερικανικό σύστημα ESTA, θα παρέχει στους περισσότερους ταξιδιώτες μέσα σε μερικά λεπτά πενταετή άδεια για πολλαπλά ταξίδια.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι μπορεί να είναι έτοιμο και να λειτουργεί μετά την έγκρισή του από τα κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Το ESTA των ΗΠΑ ισχύει για δύο χρόνια και κοστίζει 14 δολάρια, ενώ το παρόμοιο eTA του Καναδά ισχύει για πέντε χρόνια και κοστίζει 7 δολάρια Καναδά (5,21 δολάρια ΗΠΑ). Η Ιαπωνία δεν χρεώνει τους επισκέπτες της που προέρχονται από χώρες από τις οποίες δεν χρειάζεται κανείς βίζα για να ταξιδέψει στην Ιαπωνία.