15 Νοέμβριος 2016, 22:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2016, 22:33

Πιέζουν οι θεσμοί για αλλαγή του ορίου ομαδικών απολύσεων

  • Σήμερα «κληρώνει» για το Eurogroup της 7ης Απριλίου
    Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Ασφυκτική πίεση για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων πριν από το τέλος του έτους άσκησαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με το «καλημέρα» του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου και οι ομόλογοί της από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έβαλαν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών τους έναντι της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου κατά το πρώτο τετ α τετ.

Κύκλοι του υπουργείου αρκέστηκαν να πουν μετά τη συνάντηση ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να τάσσεται κατά της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων και πως η θέση αυτή υποστηρίχτηκε με επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία, το ελληνικό δίκαιο που διέπει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έθεσε εκ νέου το αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του ουσιαστικού περιεχομένου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα συνεχιστεί σήμερα σε τεχνικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα του υποκατώτατου μισθού για εργαζόμενους με μικρή εργασιακή εμπειρία και στο ζήτημα του μειωμένου ωραρίου, η οποία θα αμείβεται μερικώς από τον εργοδότη και μερικώς από επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση με τους θεσμούς για τα εργασιακά
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, οι επικεφαλής των δανειστών ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά ότι το Κατοχικό Ταμείο πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, άρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου και να στελεχωθεί το Διοικητικό Συμβούλιό του.

Οι επικεφαλής των δανειστών προβλέπεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 24 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε «πιεσμένο, αλλά ρεαλιστικό» το χρονοδιάγραμμα και εκτίμησε ότι «η συμφωνία είναι εφικτή, με λίγη καλή θέληση και από τις δύο πλευρές».