15 Νοέμβριος 2016, 08:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2016, 07:40

Τι περιμένει η Αθήνα από τον Ομπάμα

  • Μαξίμου σε Μητσοτάκη: Μην κάνεις εκ του ασφαλούς τον...κουβαρντά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Μαρογιάννη)

Με κομμένη την ανάσα περιμένει η κυβέρνηση τον Μπαράκ Ομπάμα, που για περίπου 30 ώρες θα βρεθεί στην... αποκλεισμένη λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας Αθήνα, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας που πραγματοποιεί σε Ελλάδα και Γερμανία. Μια επίσκεψη, που παρά το ότι «ψαλιδίστηκε» μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, δεν παύει να δημιουργεί αισιοδοξία στο Μαξίμου. Και αυτό γιατί παρόλο που ο Αμερικανός Πρόεδρος μετρά μέρες στην προεδρική καρέκλα (στις 20 Ιανουαρίου του 2017 τελειώνει και επισήμως η θητεία του), η επίσκεψή του στη χώρα μας και τα όσα θα πει εδώ, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσουν τα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην κυβέρνηση, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των πιέσεων της τρόικας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προεξοφλούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της «διευθέτησης» του ελληνικού χρέους και να ζητήσει τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, απέναντι σε πολιτικές που απειλούν τη Δύση.

Παράλληλα βέβαια θα αναφερθεί στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ώστε να… τρέξει η ελληνική οικονομία. Θα αναφερθεί στις επενδύσεις, αλλά και το ρόλο που διαδραματίζουν οι Ελληνοαμερικανοί ως σύνδεσμος φιλίας και συνεργασίας με τη χώρα μας.

Με τον τρόπο του δηλαδή θα συνεχίσει το μπρα ντε φερ των τελευταίων έξι χρόνων μεταξύ των πολιτικών που ζητά το Βερολίνο και αυτών που εφάρμοσε ο Ομπάμα ως πρόεδρος.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένονται και οι τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου σε τρία εθνικά θέματα. Το πρώτο είναι το Κυπριακό, που βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας του. Το δεύτερο αφορά τα ελληνοτουρκικά και τις προκλητικές θέσεις του Ερντογάν που αμφισβητούν τη συνθήκης της Λοζάνης.

Το τρίτο είναι το προσφυγικό. Από την τοποθέτησή του θα φανεί κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να στηρίζει τον κομβικό ρόλο της Άγκυρας στο θέμα της συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Να θυμίσουμε ότι ο Ομπάμα είχε κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη στηρίζοντας τότε τον... μεταρρυθμιστή Ερντογάν. Επτά χρόνια μετά οι σχέσεις του Ερντογάν τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ έχουν αλλάξει σε πολλά σημεία. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο το μήνυμα που θα στείλει ο Ομπάμα στην Άγκυρα.

Στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν σήμερα Τσίπρας και Ομπάμα θα μάθουμε εάν τελικά η Ελλάδα πήρε... δώρα και ποια από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.