12 Νοέμβριος 2016, 17:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2016, 18:10

Γεροβασίλη: Καμία απόλυση στο Δημόσιο

  • Γεροβασίλη: Καμία απόλυση στο Δημόσιο
    Όλγα Γεροβασίλη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Απολύτως ανυπόστατο και παραπλανητικό» χαρακτηρίζει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά με τίτλο «Οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση απολύσεις και στο Δημόσιο», η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Η υπουργός διαψεύδει ότι τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, και τονίζει:

«Η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα όσων υπηρετούν στο δημόσιο, εχέγγυο αποκομματικοποίησης του κράτους, ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρά τα όσα ανυπόστατα διέρρεαν στον Τύπο, ακόμη και πριν την πρώτη αξιολόγηση. Κι αυτό, εξαιτίας της δικής μας πολιτικής αντίληψης για το ρόλο και τη λειτουργία των δημόσιων δομών, που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής επιλογής και πρακτικής της ηγεσίας του υπουργείου επί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

»Επιπλέον, είναι παραπάνω από προφανές πως δεν μπορεί να στρεβλώνουμε τη δημόσια συζήτηση, επικεντρώνοντας στις –μη αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών– περιπτώσεις επίορκων. Αυτονόητα, οι υποθέσεις των 400 αποδεδειγμένα επίορκων, κατέληξαν σε αυτοδίκαιη απόλυση.

»Τέλος, οι όποιες επιπτώσεις της θετικής ή και αρνητικής αξιολόγησης των υπηρετούντων στο Δημόσιο έχουν θεσμοθετηθεί και περιγράφονται αναλυτικά στον Νόμο για το μισθολόγιο, που ήδη έχει ψηφιστεί κι αποτελεί Νόμο του κράτους και δεν προβλέπει απόλυση».

Στα περί αιτήματος των δανειστών να μην υπάρξει παρέκκλιση από τον κανόνα 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), η Όλγα Γεροβασίλη θυμίζει ότι αυτή έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 4 για το 2017 και στο 1 προς 3 για το 2018. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δανειστές ζητούν επίσης άμεση απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων, αλλά και απόλυση όσων αξιολογούνται αρνητικά για τρεις συνεχείς χρονιές.