10 Νοέμβριος 2016, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2017, 13:16

Ράινς Πρίμπους: Ο εγγονός του μετανάστη από το Πλωμάρι, ο άνθρωπος του Τραμπ

  • Ράινς Πρίμπους: Ο εγγονός του μετανάστη από το Πλωμάρι, ο άνθρωπος του Τραμπ
    Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί δημοσίως τον Ρινς Πρίμπους για τη συμβολή του στη νίκη του (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Η δουλειά του θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες στις ΗΠΑ, ωστόσο από χθες ο 44χρονος δικηγόρος Ράινς Πρίμπους μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αισθάνεται δικαιωμένος. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής κλήθηκε να ενώσει το κόμμα υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας να αντιμετωπίσει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του νυν προέδρου. Παράλληλα, έπρεπε να λύσει τη… σπαζοκεφαλιά του πώς μπορείς να κάνεις άνοιγμα σε νέους, γυναίκες και μειονότητες, την ώρα που ο υποψήφιος σου βάζει στο στόχαστρο τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Οι ρίζες του Ράινς Πρίμπους, του Ελληνοαμερικανού (από την πλευρά της μητέρας του) που εκκλησιάζεται τακτικά στην Αγία Σοφία της Ουάσιγκτον και μιλά με άνεση ελληνικά, βρίσκονται σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Λέσβου.

Από το Πλωμάρι, που μύριζε γλυκάνισο και σαπούνι, ο παππούς του Ηρακλής Πιτσιλαδής έφυγε για το Σουδάν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εκεί παντρεύεται την Τέτη Φρατζόγλου, επίσης από το Πλωμάρι. Κάνουν τέσσερις κόρες, και οικογενειακώς τα καλοκαίρια επιστρέφουν στο νησί από το Χαρτούμ.

«Τα καλοκαίρια η θεία Τέτη, συγγενής της οικογένειας, ερχόταν στο Πλωμάρι. Στο περβόλι μας τα κορίτσια θέλαν να φάνε ντουρασάνι, δηλαδή καλαμπόκι σε κάποια διάλεκτο εκεί στο Σουδάν. Γελούσαμε γιατί εμείς στο Πλωμάρι το καλαμπόκι το είχαμε μονάχα για ζωοτροφή», θυμάται ο Ξενοφών Μαυραγάννης, πρόεδρος της ιστορικής Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Ένα από αυτά τα κορίτσια είναι η Δήμητρα (Ρούλα, όπως την ξέρουν στο νησί). Στο Χαρτούμ γνωρίζει και ερωτεύεται έναν Αμερικανό με γερμανικές, αγγλικές και ρωσικές ρίζες. Παντρεύονται και φεύγουν για τις ΗΠΑ. Στο Ουισκόνσιν, γεννιέται ο Ράινς ο οποίος, κατ’ απαίτηση της Πλωμαρίτισσας, βαφτίζεται χριστιανός ορθόδοξος. Η Ρούλα του μαθαίνει ελληνικά, και του μιλά για την μακρινή Ελλάδα.

Χθες, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και ξεχωριστά τον Ράινς Πρίμπους, το δεξί του χέρι, όπως χαρακτηρίστηκε, λέγοντάς του ότι η συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ήταν «τόσο σημαντική για την επιτυχία και γι’ αυτό που καταφέραμε».

«Να προσέξεις και την Ελλάδα μας, ε;», του είχε πει πριν η αδερφή της μητέρας του, Μαρία, όταν του τηλεφώνησε για τα συγχαρητήρια.

«Είναι καλό παιδί ο ανιψιός μου», επισημαίνει στον Στρατή Μπαλάσκα του ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεία Μαρία, φανερά χαρούμενη που ο εγγονός του μετανάστη από το Πλωμάρι έφτασε τόσο ψηλά.