9 Νοέμβριος 2016, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2016, 18:22

Οι τρεις Έλληνες πίσω από την εκλογική νίκη του Τραμπ

  • Οι τρεις Έλληνες πίσω από την εκλογική νίκη του Τραμπ
    Από αριστερά: Τζορτζ Τζιτζίκος, Ρινς Πρίμπους, Τζορτζ Παπαδόπουλος

Μετά το πρώτο παγκόσμιο μούδιασμα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η προσοχή των διεθνών μέσων στρέφεται στα πρόσωπα-κλειδιά που βρίσκονται πίσω από την εκλογική επιτυχία του Αμερικανού Μίδα. Μερικοί από αυτούς προέρχονται από τη δραστήρια, και πολιτικά, ελληνοαμερικανική κοινότητα. Άλλωστε όλοι θυμούνται τον Μάικλ Δουκάκη που διεκδίκησε την προεδρία και τον Τζορτζ Στεφανόπουλος σε ρόλο συμβούλου του Μπιλ Κλίντον.

Μερίδιο από την επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ, του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, διεκδικούν τρεις ελληνικής καταγωγής άνδρες: ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο Τζορτζ Τζιτζίκος και ο Ρινς Πρίμπους.

Ίσως ο πιο προβεβλημένος όλων είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γεννημένος στο Σικάγο από γονείς με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, είχε θέση συμβούλου στην καμπάνια του Μπεν Κάρσον προτού… ανοίξει πανιά για το στρατόπεδο Τραμπ.

Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία του Λονδίνου που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του Ινστιτούτου Hudson, της συντηρητικής δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον. Πρόσφατα η επαγγελματική του δράση επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τη σύναψη μιας ενεργειακής συμμαχίας.


Το Tweet του Πάνου Καμμένου για τη νίκη Τραμπ

Ο Πάνος Καμμένος, με ανάρτησή του στο Twitter, του έδωσε συγχαρητήρια, ενώ η ελληνική κοινότητα θυμάται την ομιλία του σε συγκέντρωση των Ελληνοαμερικανών Φίλων του Τραμπ. Εκεί, αναφερόμενος στη Χίλαρι Κλίντον, διερωτήθηκε τι είχε κάνει για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ο Τραμπ επιδιώκει την αλλαγή, όχι μόνο στο σύστημα, αλλά και στην εξωτερική πολιτική», είχε τονίσει ο Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Έλληνας είναι και ο γεροδεμένος άνδρας με τα γυαλιά που φιγουράρει σχεδόν σε κάθε φωτογραφία από την προεκλογική εκστρατεία του νέου πλέον προέδρου.

Ο λόγος για τον Τζορτζ Τζιτζίκο, διευθυντή επιχειρήσεων της εκστρατείας και έναν από τους πέντε της αρχικής ομάδας του επιτελείου Τραμπ. Ο Ελληνοαμερικανός από τη Φλόριντα, γιος κληρικού, είχε αναλάβει την προετοιμασία του εδάφους πριν από τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Άλλωστε η εταιρεία του, η Telion, ειδικεύεται στη στρατηγική επικοινωνία, τη διαχείριση κρίσεων, τις επιχειρήσεις πολιτικής και VIP.


Ο Τζορτζ Τζίτζικος (δεύτερος από δεξιά) στο αεροσκάφος της ομάδας Τραμπ

Στην Telion απευθύνθηκε και η BP μετά το δυστύχημα στην πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού. Μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο Τζορτζ Τζιτζίκος θεωρείται άνθρωπος «ειδικών αποστολών», τις οποίες διεκπεραιώνει δίπλα ακριβώς στους πελάτες, προσφέροντας «υπηρεσίες πρώτης θέσης», όπως περηφανεύεται.

Ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του και ο Ρινς Πρίμπους, ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής. Η δουλειά του, σύμφωνα με το περιοδικό Bloomberg Businessweek, είναι η πιο δύσκολη στις ΗΠΑ, καθώς κλήθηκε να ενώσει το κόμμα υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του νυν προέδρου τον δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο αφού προσπάθησε να κάνει άνοιγμα στους νέους, στις γυναίκες και στις μειονότητες – στις κατηγορίες, δηλαδή, των πολιτών που βρέθηκαν στο στόχαστρο.


«Πολύ περήφανος που βοήθησε να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ», δηλώνει ο Ρινς Πρίμπους

Όσοι τον γνωρίζουν τον χαρακτηρίζουν ήπιο και γλυκομίλητο, υπερήφανο για τις ελληνικές του ρίζες. Εκκλησιάζεται τακτικά Αγία Σοφία στην Ουάσιγκτον, ενώ τα ελληνικά του είναι καλύτερα και από αυτά που μιλούν ομογενείς που ασχολούνται επαγγελματικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Όταν ήταν παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια με τους συγγενείς του στην Αθήνα και γνωρίζει αρκετά καλά την ελληνική πρωτεύουσα.