7 Νοέμβριος 2016, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2016, 20:24

Οι Έλληνες του Κριμσκ ξεχώρισαν κατά την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας στη Ρωσία

  • Οι Έλληνες του Κριμσκ ξεχώρισαν κατά την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας στη Ρωσία
    Ο πρόεδρος της ελληνικής νεολαίας του Κριμσκ Μανόλης Ουσταπασίδης και η Μαρία Ντεμίρτσεβα που εκπροσώπησαν την ελληνική διασπορά

Μαρία Ντεμίρτσεβα – Ανταπόκριση από το Κριμσκ

Οι ελληνικοί σύλλογοι της Ρωσίας δραστηριοποιούνται συνεχώς και λαμβάνουν μέρος σε όλες τις διεθνείς και τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας. Την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας στη Ρωσία, στις 4 Νοεμβρίου, έγινε στην περιοχή του Κριμσκ το Διαδημοτικό Φεστιβάλ των Εθνικών Πολιτισμών στο οποίο συμμετείχαν τα καλύτερα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής του Κριμσκ, και ανάμεσά τους και το συγκρότημα της Αυτονομίας των Ελλήνων.

Την ελληνική αποστολή εκπροσώπησαν η Μαρία Ντεμίρτσεβα και ο πρόεδρος της νεολαίας του Κριμσκ Μανόλης Ουσταπασίδης, ντυμένοι με ποντιακές φορεσιές.

Στο φουαγέ του Κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας του Κριμσκ όλοι οι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά φαγητά που παρουσίασαν δώδεκα διαφορετικές εθνικές κοινότητες. Ανάμεσά τους η μολδαβική, η ρωσική, η εβραϊκή, η ουκρανική, η λευκορωσική, η αρμενική, η ασσυριακή, η ουζμπεκική, η βουλγαρική και η τουρκική.


Οι εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς πρόσφεραν σε όλο τον κόσμο τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς ετοίμασαν φαγητά όπως χταπόδι, κουνέλι στιφάδο, τυρόπιτα, παστίτσιο, χωριάτικη σαλάτα, σουβλάκι· τίμησαν όμως και την ποντιακή κουζίνα, παρουσιάζοντας το γνωστό ποντιακό ζυμαρικό, το σιρόν. Φυσικά από το ελληνικό τραπέζι δεν μπορούσε να λείπει και ο πανάρχαιος οίνος.


Μανόλης Ουσταπασίδης και Μαρία Ντεμίρτσεβα μαζί με τις «αρχαίες νύμφες»

Πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά των κοριτσιών του παιδικού τμήματος του χορευτικού συγκροτήματος «Ήλιος», που είχαν ντυθεί αρχαίες νύμφες και είχαν αναλάβει να προσφέρουν τα φαγητά στον κόσμο. Για την προετοιμασία του ελληνικού πάγκου ήταν υπεύθυνες η Μαρία Τουνγκουσίδη και η Θεοδώρα Πασχαλίδη.

Τα παραδοσιακά φαγητά κάθε εθνοτικής ομάδας τα αξιολόγησε επιτροπή κριτών που δεν εξέτασε μόνο την ποιότητά τους αλλά και τον τρόπο παρουσίασής τους.


Ο πάγκος με τα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά

Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό φαγητού έλαβε η κουζίνα της περιφέρειας του Κράσνονταρ, τη δεύτερη η αρμενική κουζίνα, που παρουσίασε η «Ένωση Αρμενίων της Ρωσίας», και την τρίτη θέση η Εθνοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων του Κριμσκ.

Όλοι όσοι βρέθηκαν στο Φεστιβάλ των Εθνικών Πολιτισμών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τους χορούς και τον πολιτισμό δώδεκα διαφορετικών λαών.

  • Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Ενότητας θεσπίστηκε και καθιερώθηκε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας το 2005 για την ηρωική νίκη της τοπικής πολιτοφυλακής υπό την ηγεσία του Κουζμά Μίνιν και του πρίγκηπα Ντμίτρι Ποζάρσκι ενάντια στην εισβολή των Πολωνών στις 4 Νοεμβρίου του 1612.