6 Νοέμβριος 2016, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2016, 14:19

Η πρώτη συνεδρία του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΠΣ (φωτο, βίντεο)

  • Η πρώτη συνεδρία του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΠΣ (φωτο, βίντεο)

Με ιδιαίτερο τρόπο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εθνικής Αυτογνωσίας το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι σύνεδροι, για πρώτη φορά, μπήκαν μέσα στην αίθουσα με αγγείο, νταούλια και χορό αφού πρώτα ξεσήκωσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μετά από αυτή την έκπληξη για τους ομιλητές, άρχισαν οι διαδικασίες του συνεδρίου. Με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων και τα ανθρώπινα δικαιώματα ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Κοτρόγιαννος, άνοιξε τη συνεδρία των Ποντίων.

Αρχικά έκανε μια αναφορά στις χώρες, τις πολιτείες και τους φορείς που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Ποντίων και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. «Οι θιασώτες του αναθεωρητισμού, απαιτούν να ξαναγράψουν την Ιστορία απ’ την πλευρά ενός άκρατου υποκειμενισμού», είπε μεταξύ άλλων.


Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Κοτρόγιαννος (δεξιά)

Επίσης, στην ομιλία του έθιξε το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας, που κινητοποιείται από τους αρνητές της Γενοκτονίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δημιουργεί έκτακτους νόμους κι έκτακτη λογική. Συγκεκριμένοι άνθρωποι αποκτούν έκτακτα δικαιώματα πάνω στις ζωές των άλλων και έκτακτες δικαιολογίες για αποτρόπαιες πράξεις. Μετατρέπουν την ακρότητα σε κανονικές εκφράσεις ζωής για να δικαιολογήσουν την μοχθηρότητα που τους διακρίνει, ενώ εκφράζουν το δόλιο λόγο της ελευθερίας».

Δεν ήταν λίγες οι αναφορές του συνόλου των ομιλητών για τις θέσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη.

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, υποψήφιος δρ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ειδικός εισαγγελέας κατά της ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας, Ευστάθιος Θεοφανίδης, ανέπτυξε τη θεματολογία του γύρω από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και εστίασε κυρίως στη διεθνή και ευρωπαϊκή της διάσταση από τους κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.


Γιώργος Κυριακίδης, Νίκος Μιχαηλίδης, Χριστίνα Σαχινίδου και Εστάθιος Θεοφανίδης

«"Φίληδες" όμως θα βρούμε πολλούς στο δρόμο μας, γι’ αυτό θα πρέπει να γρηγορείτε», είπε στην αρχή του λόγου του. Θεώρησε πως τα χτυπήματα στην παιδεία, την εκκλησία και τα ιστορικά θέματα, είναι στοχευμένες επιθέσεις για να βάλλουν την κοινωνία. Έκλεισε το λόγο του συγκινημένος λέγοντας στίχους από το τραγούδι «Την Πατρίδα μ’ έχασα».

Σημαντικές πτυχές της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία, μέσα από την καθημερινότητά της και μέσα από πολιτισμικά στοιχεία που συνδέει Έλληνες και Τούρκους, όπως η μουσική, ο χορός και τα τραγούδια, έθιξε ο δρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ Νίκος Μιχαηλίδης.

Μιλώντας για τα βάρη του παρελθόντος, τη συλλογική μνήμη και τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία ο εισηγητής, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, μετέφερε τους προβληματισμούς του στο κοινό αλλά και την «πρωτοφανή κατάσταση» που ζει η Τουρκία στο εσωτερικό της, κάνοντας λόγο ακόμα και για εμφύλιο. Ο εισηγητής έφερε αρκετά παραδείγματα, τονίζοντας ουσιαστικά πως από τις αρχές του αιώνα και με τη δημιουργία του τουρκικού κράτους το 1923, οι λαοί της Τουρκίας ζουν με συνεχόμενη προπαγάνδα· προπαγάνδα με τη σφραγίδα του Μουσταφά Κεμάλ.

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίας έκλεισε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους ακροατές σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους ομιλητές. Την εκδήλωση συντόνισαν ο Γιώργος Κυριακίδης και η Αντιγόνη Τσαχιρίδου.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2016
21:30
Με θεματικό επίκεντρο τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής.